Karin Starke: 'Ik gun ieder kind in het Oldambt toegang tot een schooltuin' (Schooltuinenproject krijgt steeds meer gestalte)

Diverse partijen laten hun licht schijnen op het schooltuinenproject tijdens een inspiratiemiddag in Winschoten. Foto: Eigen foto

Het schooltuinenproject dat onderwijzeres Karin Starke uit Winschoten voor ogen heeft, begint steeds meer gestalte te krijgen. Als beoogde locatie is een stuk grond bij de Pieter Smitbrug, die Winschoten met Blauwestad verbindt, in beeld.
Lees meer over
Oldambt

Sinds de zomer is er een kleine schooltuin in de Torenstraat in Winschoten, waar schoolkinderen van alles leren over de natuur en spelenderwijs leren samenwerken, terwijl ook taal en rekenen aan bod komen. Uit onderzoek blijkt dat zo’n ‘buitenschool’ nog meer voordelen biedt, omdat het heilzaam is voor kinderen. De schooltuin zou preventief kunnen werken, omdat kinderen minder fysieke en mentale problemen krijgen, wat een flinke kostenbesparing op de jeugdzorg zou betekenen.

Initiatiefnemer Karin Starke is daarom voor uitbreiding van de schooltuin, zodat meerdere scholen hiervan kunnen profiteren. Een aantal basisscholen heeft al aangegeven dat ze graag willen samenwerken. Starke pleit voor een centraal gelegen schooltuin, waar iedere basisschool uit de gemeente Oldambt gebruik van kan maken. Vanwege de gezondheidsbonus zou dit op de lange termijn voordelig kunnen uitpakken voor de gemeente. Het plan zou wel draagvlak moeten hebben vanuit gemeente en politiek, omdat onderwijs een zaak is van de huidige en toekomstige inwoners.

Inspiratiemiddag

Of het schooltuinplan kans van slagen heeft werd onlangs besproken tijdens een inspiratiemiddag in Winschoten, waar diverse partijen hun licht op het plan lieten schijnen. Een van de sprekers was Karlijn Meijerink (IVN), die aangaf dat het project aansluit bij twee speerpunten van het IVN: betrokkenheid van politiek en onderwijs en het actief opzetten van een netwerk met ondersteuners.

Ook Fennie Munneke van ‘Jong Leren Eten’ (GGD) en Jurian Bajema en Henk van Weenen van Natuureducatie Groningen (NDE) onderstreepten het belang van deze vorm van groenonderwijs. In Groningen heeft NDE inmiddels vier schooltuinen gerealiseerd. De gemeente Oldambt is op de goede weg met ‘Het Struunhoukje’ in Oostwold en de nieuwe schooltuin in de Torenstraat.

“Het is een begin”, zegt Karin Starke “Maar ik gun ieder kind in het Oldambt toegang tot een schooltuin, zoals ook in andere gemeenten gebeurt. Alle Oost-Groninger kinderen hebben recht op gelijke kansen tijdens een rijke schooldag. Ze leren niet alleen waar eten vandaan komt, maar krijgen ook andere leergebieden op een natuurlijke en speelse manier mee.”

Bovendien kan het voor scholen uitkomst bieden in deze Coronatijd, zo stelt ze. “In het gepuzzel met roosters, kan het een goede optie zijn een dagdeel met de juf of meester les te krijgen op een buitenlocatie.”

Samenwerkingsverband

Als er een samenwerkingsverband ontstaat, kan de schooltuin voor verbinding zorgen met andere buitenleerplekken in de dorpen rond Winschoten. Op advies van wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt verzamelt Starke nu medestanders. Naast de gemeente, is er ook een samenwerking tot stand gekomen met het Projectbureau Blauwestad en Sociaal Werk Oldambt. Doel is om toe te werken naar een kwalitatief goede natuureducatie gedurende een schooljaar of zelfs de hele basisschoolperiode.

Eerste stappen

Ronald Akkerman, werkzaam op scholengemeenschap Ubbo Emmius (Experience) heeft samen met Starke opdracht gegeven aan eerstejaars om een ontwerp van de schooltuin in maquettevorm te laten maken. Verder heeft Eliza Janse van Terra MBO met zijn leerlingen grondboringen verricht op de mogelijke schooltuinlocatie. Ondertussen bekijkt Marc van Zanten, gebiedsregisseur Blauwestad namens de Provincie, hoe hun ‘Werkplaats’ kan aanhaken. Zijn team werkt dagelijks in de natuur van Blauwestad en de Provincie heeft duurzaamheid daarbij hoog in het vaandel. Bovendien werken ze graag samen met mensen, bedrijven en instellingen uit de omgeving.

Starke: „Alhoewel de beoogde locatie nog maar een beoogde locatie is, is dit een begin.” Ze hoopt dan ook dat dit naar meer smaakt. De initiatiefneemster is positief gestemd na alle enthousiaste reacties en vragenlijsten die zijn ingevuld tijdens de inspiratiemiddag. Zij gelooft dat er inderdaad behoefte is aan deze eigentijdse vorm van natuureducatie. Daarom is ze hard op zoek naar mensen die dezelfde onderwijstaal spreken zodat ze uiteindelijk schoolklassen kan ontvangen op de schooltuin.

Kern met Pit

Starke is overigens geselecteerd om deel te nemen aan Kern met Pit, dat bewonersinitiatieven uitdaagt om een idee voor de verbetering van de buurt binnen één jaar te realiseren. „Dit houdt in dat er voor het schooltuinproject deuren worden geopend naar organisaties die het project kunnen helpen te implementeren.”

Nieuws

menu