Kijkje nemen op landbouwproeftuin Midwolder Bouwten

Peter Roelfsema, projectleider natuurinclusieve landbouw van de Provincie Groningen Eigen foto

Het Groninger Landschap houdt dinsdag 21 juni een kijkmiddag op het akkergebied Midwolder Bouwten in Midwolda. Belangstellenden zijn welkom om de daar lopende pilot natuurinclusieve landbouw te bezoeken. De Midwolder Bouwten is een landbouwproeftuin, waar door boeren en wetenschappers de landbouw van de toekomst getest. Het doel is om akkerbouw te ontwikkelen met een rijke natuur waar boeren een goede boterham aan verdienen.
Lees meer over
Oldambt

De vijfjarige pilot is drie jaar geleden van start gegaan. Sindsdien wordt daar op het akkergebied van circa 60 hectare een aantal natuurinclusieve maatregelen genomen, die zijn gericht op een gezonde bodem en herstel van biodiversiteit. Het Groninger Landschap heeft de grond beschikbaar gesteld voor onderzoek.

Op de Midwolder Bouwten is onder andere een netwerk van bloemrijke akkerranden aangelegd, wordt vaste stalmest in plaats van drijfmest gebruikt en er wordt niet geploegd. Hoe de landbouw en natuur zich ontwikkelen wordt door onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen op de voet gevolgd. Zo wordt onder andere de stand van de insecten, vogels en bodemdieren gemonitord en wordt gekeken naar de kosten en opbrengsten voor de boer.

Programma

De middag begint om 16.00 uur begint in Bezoekerscentrum Ennemaborg aan de Hoofdweg 96 in Midwolda. Na ontvangst en een korte introductie door het projectteam volgt een excursie naar de naastgelegen Midwolder Bouwten. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen vertellen hoe er wordt gewerkt aan een duurzame toekomst van de akkerbouw in Nederland.

Nieuws

Meest gelezen

menu