Lichtjesparade Onstwedde afgelast vanwege coronaregels, Lichtjeswandeling Wedde gaat door ondanks coronaregels

Vuurkorf. Foto: Pixabay

Manege De Driesporen in Onstwedde zette zaterdagavond een streep door de Lichtjesparade vanwege de coronaregels. Daags erna vond even verderop, in Wedde, de door Brasserie & Partyboerderij Weddermeerhoeve in Wedde wel doorgang, ondanks de coronaregels. Dit vraagt om uitleg.
Lees meer over
Westerwolde

Bij de Lichtjesparade was het de bedoeling dat ruiters en menners met paard, pony of menwagen, versierd met lichtjes, in een stoet door het dorp gaan, waarna de deelnemers bij terugkomst worden getrakteerd of een beker warme chocolademelk met wat lekkers.

‘Naast het feit dat er na 17.00 uur geen evenementen meer mogen plaatsvinden, is het voor ons niet haalbaar om alle toeschouwers te controleren op een QR-code hetgeen de gemeente Stadskanaal verplicht stelt’, zo laat de organisatie weten.

Controleren QR-codes

Navraag bij de gemeente Stadskanaal leert, dat de passage over het controleren van QR-codes van mensen die in Onstwedde die vanaf een openbare plek, bijvoorbeeld staand op het trottoir, naar de passerende deelnemers staan te kijken, geen grap is.

„Wij hanteren de regels die door de overheid voor evenementen zijn opgesteld”, zegt communicatieadviseur Lisette Hooijer van de gemeente Stadskanaal.

De regels die sinds zondag 28 augustus van kracht zijn (en vanaf die datum minimaal drie weken gelden) zijn dat evenementen - bij vijftig personen is er sprake van een evenement - na 17.00 uur geen doorgang mogen vinden. Bovendien geldt voor evenementen die buiten plaatsvinden een mondkapje verlicht is, en dat onderling een afstand van anderhalve meter moet zijn. Verder is bij open evenementen een coronatoegangsbewijs en identiteitsbewijs nodig.

„Voor evenementen van meer dan 50 personen dient sowieso een vergunning te worden aangevraagd, dat was in de pre-coronatijd ook al zo”, aldus Hooijer.

Praktisch onuitvoerbaar

Ze erkent dat het praktisch onuitvoerbaar is om het publiek te controleren of ze beschikken over een QR-code, zeker in het geval van een optocht door een dorp. Een ieder staat het namelijk vrij om na 17.00 uur bijvoorbeeld op een trottoir te lopen, zonder in het bezit te zijn van een QR-code. Of iemand daar staat of loopt om naar - in dit geval - de Lichtjesparade te kijken of daar loopt om zijn hond uit te laten is niet van de buitenkant te zien.

„Ik heb van mijn collega begrepen dat de gemeente Stadskanaal wel met de organisatie van de Lichtjesparade wilde meedenken wat de mogelijkheden waren om het evenement wel door te laten gaan, maar dat de organisatie zelf de stekker eruit heeft getrokken vanwege de wirwar aan regeltjes.”

Lichtjeswandeling

Daags erna ging, zoals genoemd, een vergelijkbaar evenement: de lichtjeswandeling in Wedde, wel door. Bij de door Brasserie & Partyboerderij Weddermeerhoeve georganiseerde lichtjeswandeling konden de deelnemers tussen 16.00 en 18.00 uur starten aan de vier kilometer lange tocht langs lichtjes, verhalenvertellers, vuurkorven en midwinterhoorns. Kinderen konden marshmallows roosteren boven één van de vuurkorven en er waren lekkernijen als poffertjes met poedersuiker en warme chocolademelk.

Annet Bakker, eigenaar van de Weddermeerhoeve, heeft dit jaar al vaker een dergelijke lichtjeswandeling georganiseerd en ze staat hierin volgens haar volledig in haar recht. De onderneemster vindt dat organisaties hun eigen keuzes maken om iets door te laten gaan of juist niet. „De organisatie van de Lichtjesparade in Onstwedde heeft er voor gekozen een streep door hun evenement te zetten, en daar zullen ze wel redenen voor hebben.”

En verder: „De Lichtjeswandeling, die wij hebben gehouden, was een doorslaand succes, de deelnemers hebben genoten. Waarom zou ik dit niet mogen organiseren?”, zegt ze, „het is in de buitenlucht, dus wat is het probleem? Bovendien is het mijn eigen grond.”

Gemeente Westerwolde

De gemeente Westerwolde laat bij monde van woordvoerder Kasper Schomaker weten dat initiatieven als de Lichtjeswandeling niet vergunningsplichtig zijn .

Nieuws

Meest gelezen

menu