Monique Ploeger verhuist haar manege naar Winschoten: 'We zijn in Midwolda uit ons jasje gegroeid'

Zondag 26 juni van 10.00 tot 17.00 uur is er een open dag in Winschoten. Foto: Pixabay

Succes heeft ook een keerzijde. Monique Ploeger startte in 2011 manege Avinia Staete in Midwolda. Vanwege de vele aanmeldingen voor paardrijlessen was uitbreiding noodzakelijk. Op de huidige locatie was dit evenwel niet mogelijk, vandaar dat Ploeger de kans met beide handen aangreep toen haar de mogelijkheid werd geboden in Manege De Dollard in Winschoten aan de slag te gaan.
Lees meer over
Oldambt

Zeventien jaar geleden besloot Ploeger van haar hobby haar werk te maken: het geven van paardrijlessen in diverse maneges in stad en ommeland. Een tijd geleden deed zich de mogelijkheid voor om zelf een boerderij in Midwolda aan te schaffen en deze te verbouwen tot volwaardige stal- en leslocatie.

Vrij kleine binnenbak

Ploeger noemde de manege Avinia Staete. „Avinia is de naam van mijn eerste pony en Staete betekent herenhuis”, legt ze uit. De manege had een vrij kleine binnenbak en de mogelijkheden om les te geven waren daardoor beperkt. „Ik kon vier tot vijf kinderen per uur lesgeven.” Met 155 tot 160 klanten in het bestand een heidens karwei om alles rond te breien. „Meestal begon ik met lesgeven na de schooltijd van de kinderen en ging door tot half tien ‘s avonds, anders lukte het niet. Ik had zelfs nog 20 kinderen op de wachtlijst staan.”

De afgelopen coronaperiode heeft ook amper zijn weerslag gehad op het aantal klanten. „Twee jaar lang hebben we uiteraard minder kunnen doen, maar het aantal kinderen dat afhaakte was minimaal. Ook kwamen er nadien nieuwe klanten bij.”

Die kans kon ik niet laten lopen

Toen Ploeger de mogelijkheid kreeg om te verhuizen naar Manege De Dollard in Winschoten hoefde ze niet lang te aarzelen. „Die kans kon ik niet laten lopen”, zegt Monique, die zich in haar beslissing gesteund voelt door haar beide ouders. „In Midwolda waren we uit onze jas gegroeid, in de manege in Winschoten zijn er nog zat groeimogelijkheden. De Dollard is namelijk vele malen groter. Ik had zoiets van: Als ik het nu niet doe, dan komt het er niet meer van.”

Monique werkt met drie instructeurs en daarnaast zijn er twee in opleiding. Ook zijn er nog stagiaires die de handen uit de mouwen steken. In Manege De Dollard worden onder meer spring- en dressuurlessen en voltige aangeboden. Verder is er een pensionstalling. Zelf beschikt Monique over 16 manegepaarden die geleased kunnen worden. „Misschien dat in de toekomst ook menlessen worden aangeboden, maar hiervoor zou ik iemand moeten inhuren, want dat kan ik zelf niet.”

Er moet wel het een en ander gebeuren

Grootste ‘zorg’ is momenteel het op orde brengen van Manege De Dollard, waar de tand des tijds heeft toegeslagen. „Er moet wel het een en ander gebeuren. Het parkeerterrein ziet er goed uit, maar binnen moet er nog het nodige gedaan worden, zoals het opknappen van de deuren, het verven van de stallen, en ook de kantine moet weer op orde.”

Monique verwacht dat het nog wel een paar jaar zal duren eer alles naar haar wens is. „Maar nog vóór de open dag op 26 juni zal de manege weer toonbaar zijn”, belooft ze.

Open dag

De open dag in Manege De Dollard aan het Oostereinde 26-28 in Winschoten op zondag 26 juni is van 10.00 tot 17.00 uur. Er zijn dan onder meer demonstraties springen, mennen, voltige en dressuur. Verder kunnen bezoekers gratis pony rijden, is er een stokpaardrace, een springkussen en een strodorp met diverse kramen. Ook zijn er spelletjes en kunnen de kinderen geschminkt worden.

Nieuws

menu