Naast minibiebs met boeken en buurtkasten met levensmiddelen is er nu ook een menstruatiekastje in Winschoten

Door heel Nederland staan minibiebs met boeken die gratis mogen worden geleend of meegenomen. Ook bestaan er buurtkasten met houdbare voedingsmiddelen voor mensen met een krappe beurs. Vanaf woensdag 15 september komt daar iets nieuws bij: de menstruatiekast.

De ondernemers Cris Lich en Jan van Weele schonken 300 stuks maandverband en tampons.

De ondernemers Cris Lich en Jan van Weele schonken 300 stuks maandverband en tampons. Foto: Eigen foto

De menstruatiekast, met onder meer maandverband, tampons en wegwerpzakjes, staat bij de woning van Lina Stelling aan het Noorderplein 14 in Winschoten.

„Dames die het financieel niet breed hebben, kunnen daar gratis de menstruatiemiddelen pakken”, zegt Stelling, voorzitter van Stichting De Dichte Knip Oldambt, die zich inzet voor minderbedeelden. „De kast, die wekelijks wordt bijgevuld, bevat maandverband en tampons in verschillende maten.”

De eerste driehonderd stuks zijn geleverd door de ondernemers Chris Lich van Vishandel Lich/Kwalitaria en Jan van Weele van de plaatselijke Jumbo en Kwalitaria.

„We hopen natuurlijk dat er meer mensen zijn die willen doneren”, zegt Stelling, „de artikelen kunnen gebracht worden aan het Noorderplein 14.”

Stelling heeft een rekeningnummer geopend, NL97 RABO 03203796, voor donaties. In de hoop dat er binnenkort op meerdere plekken in de gemeente Oldambt dergelijke menstruatiekasten kunnen worden geopend.

Bijna een op de tien meisjes en jonge vrouwen

In Nederland heeft bijna een op de tien meisjes en jonge vrouwen weleens geen geld voor maandverband en tampons, ook wel menstruatie-armoede genoemd. In Schotland worden sinds november 2020 menstruatiemiddelen gratis beschikbaar gesteld op openbare plekken, zoals apotheken, buurtcentra en jeugdclub,. Sinds 2018 werden de producten al gratis aangeboden op scholen en universiteiten.

Meer informatie op www.armoedefonds.nl/menstruatie-armoede

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu