Nieuwe ronde, nieuwe kansen voor de Beertsterplas (Beester Koele moet weer de grandeur krijgen van weleer)

De Beertsterplas moet weer in oude glorie worden hersteld. Foto: Stichting Beheer Beertsterplas

Zonnen op het strand, zwemmen in superschoon water en relaxen op de ligweide. De Beersterplas, die er momenteel ietwat troosteloos bij ligt, moet weer de grandeur krijgen van weleer. Dorpsbelangen Beerta en Stichting Beheer Beertsterplas hebben daarom de handen ineen geslagen, en ook de gemeente Oldambt heeft haar medewerking toegezegd. Om de opknapbeurt te realiseren worden er via allerlei instanties subsidies aangevraagd.
Lees meer over
Oldambt

De Beertsterplas was, met name in de zomermaanden, jarenlang in trek bij een breed publiek om er te zonnen, zwemmen en vissen. Toen in 2001 de toenmalige gemeente Reiderland de Beertsterplas wilde verkopen aan architect Jan Timmer om er drie landhuizen te bouwen, kwam de bevolking dan ook in geweer.

Stichting Beheer Beertsterplas

Dit resulteerde in de oprichting van Stichting Beheer Beertsterplas, die erop moest toezien dat de Beertsterplas een natuurplas bleef waar dagrecreatie een plek had. „Nu, twintig jaar later, moeten we constateren dat de animo om naar de Beesterkoele te gaan, is afgenomen”, zegt André Hateboer, voorzitter van Stichting Beheer Beertsterplas. „Door de komst van Blauwestad gingen er minder mensen naar het strand, waardoor het strand dichtgroeide. Door geldgebrek van Stichting Beheer Beertsterplas werd er, doordat er geen stuiver aan subsidie werd ontvangen, minimaal aan onderhoud gedaan. De enige inkomsten die de stichting heeft, is de verkoop van visvergunningen.”

Signalen dat er iets aan de de verpaupering gedaan moet worden

De laatste tijd kreeg de stichting steeds meer signalen dat er iets aan de de verpaupering gedaan moet worden. Ook vanuit Dorpsbelangen Beerta werd de roep groter om de Beertsterplas weer in oude glorie te herstellen. Hateboer: „Hoog op onze prioriteitenlijst staat dat het strand weer wordt zoals het was, dus veel zand en een heerlijke ligweide. Tevens willen we bij de visplekken, daar waar nodig, de beschoeiing herstellen. Ook de houtwal heeft onderhoud nodig, doordat er veel bomen op omvallen staan.”

En verder: „Waar we helaas geen grip op hebben, is de slechte staat van de weg rond de plas. De gemeente is de wegbeheerder en er is geen geld beschikbaar om de weg aan te pakken, dus ons advies is om voorzichtigheid te betrachten wanneer men met de auto rond de plas rijdt. Mooier is ook om de auto voor bij de plas te laten staan en een ommetje door de houtwal en langs het water te maken.”

Natuurwerkdag op zaterdag 6 november

De eerste aanzet tot het opknappen van de Beertsterplas is op zaterdag 6 november, tijdens de Natuurwerkdag. Wie mee wil helpen is die dag tussen 10.00 en 13.00 uur welkom. Er is gereedschap aanwezig. Aanmelden kan via [email protected] .

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu