Oldambt gaat met nestkastjes de strijd aan met eikenprocessierups

Wethouder Bard Boon hangt een nestkastje aan een eikenboom. Foto: Flip Slik

Wethouder Bard Boon van de gemeente Oldambt heeft woensdag geholpen 15 nestkastjes in eikenbomen langs het Winschoterdiep te hangen. De gemeente gaat hiermee op natuurlijke wijze de strijd aan met de eikenprocessierups.

De nestkastjes zijn bedoeld voor kool- en pimpelmezen. Deze vogels voeren de de rupsen aan hun jongen.

In de eikenbomen langs het Winschoterdiep werden vorig jaar twintig nesten van de eikenprocessierups gevonden. De gemeente heeft deze toen laten verwijderen. ,,Omdat voorkomen beter en goedkoper is dan genezen, hangen we nu preventief nestkasten op”, zegt wethouder Bard Boon.

Bermen aantrekkelijker maken

Maar de gemeente Oldambt neemt meer maatregelen in de strijd tegen de eikenprocessierups. „Ook de larven van sluipwespen, sluipvliegen en gaasvliegen eten de eikenprocessierups. Daarom gaan we de bermen aantrekkelijker maken voor deze insecten”, zegt Albert-Erik de Winter, beleidsmedewerker groen bij de gemeente.

,,Dat doen we door minder te maaien, zodat er van alles gaat groeien dat deze insecten aantrekt. Helaas kunnen we met deze maatregelen het probleem niet helemaal oplossen, maar het verlaagt de plaagdruk wel.”

Zorgplicht voor de bomen

De gemeente heeft als boomeigenaar een zorgplicht voor de bomen. De bestrijding van de eikenprocessierups valt hier ook onder.

De Winter: ,,Om de plaagdruk in Oldambt in de gaten te houden, monitoren we de hoeveelheid eikenprocessierupsen sinds 2014. Dat doen we met feromoonvallen die de vlinders aantrekken. We plaatsen deze vallen in samenwerking met Stichting Groninger Bomenwacht.”

De gemeente Oldambt heeft nog niet heel veel last gehad van de eikenprocessierups. ,,Dat komt omdat er in onze gemeente niet zoveel eiken staan”, weet De Winter.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu