Oldambt wil het beheer van haar volkstuinen uitbesteden. 'We kunnen veel meer uit onze tuinen halen dan we nu doen'

Foto: Pixabay

De gemeente Oldambt wil het beheer van haar volkstuinen uitbesteden. Ze verwacht hiermee meer uit de volkstuinen te kunnen halen. Voor voedselbanken en wijkrestaurants, bijvoorbeeld.
Lees meer over
Oldambt

De gemeente Oldambt heeft al tientallen jaren volkstuinen in eigendom. Er zijn onder andere volkstuinen in Winschoten, Scheemda, Finsterwolde, Nieuwolda, Beerta en Bad Nieuweschans.

De volkstuinen worden nu vooral gebruikt door inwoners die zelf geen tuin hebben. Ze verbouwen er bijvoorbeeld fruit, groenten of kruiden.

De belangstelling voor de volkstuinen neemt echter af. Bovendien denkt de gemeente meer uit de tuinen te kunnen halen. ‘We kunnen bijvoorbeeld voedselbanken en wijkrestaurants voorzien van eetbare producten, schooltuinen inrichten voor het basisonderwijs, dagbestedingsprojecten organiseren en de Oldambtster economie stimuleren door de benodigdheden voor de tuinen lokaal in te kopen’, stelt wethouder Bard Boon in een persbericht.

Voorkeur voor één partij

De gemeente wil het beheer van de volkstuinen bij voorkeur aan één partij uitbesteden, maar staat er ook voor open om de opdracht op te splitsen. De looptijd van de opdracht is tien jaar. De beheerder haalt zijn of haar inkomsten uit de gebruikersvergoedingen.

Voordat de aanbesteding van start gaat, hout de gemeente een marktverkenning met bestaande gebruikers en verenigingen. De verwachting is dat de aanbesteding begin 2021 van start gaat.

Jachthavens ook al uitbesteed

Oldambt heeft het beheer van de vijf jachthavens binnen haar gemeentegrenzen ook al uitbesteed. Het gebruik van de jachthavens is sindsdien flink toegenomen.

Nieuws

Meest gelezen

menu