Ommelander Ziekenhuis maakt nu ook gebruik van BabyBeeld: ouders kunnen hun zieke of te vroeg geboren baby 24 uur per dag volgen

BabyBeeld draagt onder meer bij aan de hechting tussen ouders en kind. Foto: Alfred Oosterman fotografie

Ouders van te vroeg geboren baby’s kunnen hun kind 24 uur per dag live volgen via een camera dat boven de couveuse of het wiegje. Dit camerasysteem, BabyBeeld, waarvan in een groot aantal Nederlandse ziekenhuizen al jaren gebruik van wordt gemaakt is sinds kort ook geïntroduceerd in het Ommelander Ziekenhuis.
Lees meer over
Oldambt

Als je baby wordt geboren, dan wil je als moeder ieder moment van de dag bij je kindje zijn. Soms lukt dit niet, als de baby bijvoorbeeld nog een tijdje in het ziekenhuis moet blijven of als moeder en kind beiden op een andere afdeling liggen. De medisch specialisten van het Ommelander Ziekenhuis vinden dit belangrijk en financierden met donaties de aanschaf van BabyBeeld.

Direct enthousiast

Mariska Slager, verpleegkundige en Eerste Verantwoordelijke Medewerker op de afdeling Ouder en Kind van het Ommelander Ziekenhuis: “Soms worden moeder en kind door omstandigheden van elkaar gescheiden. Dat wil je natuurlijk liever niet. Daarom zochten we een manier waarbij de moeder haar kindje vaker kan zien, ook als ze niet in het ziekenhuis of op de afdeling is. Uiteindelijk kwamen we in aanraking met BabyBeeld. Over dit systeem waren we direct enthousiast.”

Ouders bepalen wie hun kindje mag zien

De camera hangt boven de couveuse of het wiegje. Mariska: “We kunnen de camera op verschillende manieren aan het bedje hangen, zodat ouders zelf bepalen hoe ze hun kindje willen zien. Volledig in beeld of het gezichtje vanaf de zijkant. Zodra een baby op onze afdeling ligt, krijgen de ouders een inlogcode. Met deze inlogcode loggen ze heel eenvoudig in op hun computer, tablet of telefoon en zien ze direct hun kindje. Er is geen geluid en beelden worden niet opgenomen. Ook komen andere kinderen niet in beeld. Het werkt heel simpel. De ouders bepalen bovendien wie hun baby wel en niet mag zien. Er zijn bijvoorbeeld wel eens opa’s en oma’s die verder weg wonen en zo toch hun kleinkind regelmatig mogen bewonderen. Hoe mooi is dat!?”

Binding tussen ouders en kind

Doordat de moeders hun kind thuis kunnen zien, heeft dat een positief effect op de moedermelkproductie, en op de binding tussen ouders en kind; het maakt de overgang naar huis een stukje gemakkelijker.

Nieuws

Meest gelezen

menu