Opening nieuw onderkomen Oud Winschoten

De opening werd verricht door burgemeester Cora-Yfke Sikkema en Trijnko Pelgrim, voorzitter van Stichting Oud Winschoten. Foto: Hero Poppens

Het was vorige week vrijdag een heugelijke dag voor Stichting Oud Winschoten (SOW). Na meer dan drie jaar zonder vaste huisvesting te zijn geweest kon aan de Stikkerlaan, in de voormalige PABO, het nieuwe tehuis van de stichting worden betrokken.
Lees meer over
Oldambt

Die drie jaar zonder onderdak hebben er ook voor de stichting behoorlijk ingehakt. Voorzitter Trijnko Pelgrim verwees er dan ook in zijn speech nadrukkelijk naar. Hij memoreerde eraan dat burgemeester Cora-Yfke Sikkema en de persoon in kwestie zelf drie jaar en drie maanden geleden ook naast elkaar stonden bij de opening van het onderkomen van de stichting in het voormalige Sint Lucas ziekenhuis.

Die droom werd echter al na zes weken wreed verstoord waarbij Oud Winschoten plotsklaps op straat kwam te staan. De voorzitter sprak de wens uit dat hij het niet meer hoefde meemaken om nog eens te moeten verkassen. Want, aldus de voorzitter, ‘Tradities moet je koesteren, maar sommige moet je verre van je houden’.

Na het openingswoord keek de burgemeester terug op de samenwerking tussen SOW en de gemeente. Vervolgens werd door Sikkema en de voorzitter gezamenlijk het logo-paneel aan de gevel onthuld waarmee Oud Winschoten zijn aanwezigheid manifesteert.

Rondgang door de immense collectie

Na de onthulling werd een rondgang door de immense collectie van de stichting gemaakt. Die verzameling bevat niet alleen talrijke foto’s van Winschoten maar ook archieven van Winschoter bedrijven, krantenknipsels en boeken. Daarnaast is er een scala aan gebruiksartikelen. Van tabakspijpen, hoge hoeden, flessen van Winschoter fabrikanten, de collectie is te enorm en omvangrijk en gevarieerd om te worden benoemd. Voorbeeld is de complete inboedel van bakker De Vries aan de Engelsestraat die is overgenomen en nu aan de Stikkerlaan valt te bezichtigen. Met de openingsact werd ook het startsein gegeven dat voor eenieder die de locatie aan de Stikkerlaan wil bezoeken van harte welkom is.

Geopend voor publiek

Op elke maandag- en donderdagmiddag is SOW van 13.00 tot 16.00 uur geopend voor het publiek. Verder is de locatie op elke laatste vrijdagmiddag van de maand te bezoeken en op afspraak is ook een mogelijkheid. De laatste jaren bereiken de stichting veel verzoeken uit het buitenland en vaak zijn reguliere openingstijden dan niet verenigbaar met het schema van de bezoekers. Daar kan dan met een afspraak een mouw aan worden gepast. Kortom de nieuwe locatie is voor een ieder die geïnteresseerd is in de historie van Winschoten van af nu beschikbaar en bereikbaar.

Nieuws

menu