Oud-rechercheur Gerard Oldinga reconstrueert moord tijdens bevrijding op boer Ebels en diens gezin in Kroonpolder

De familie Ebels op 2 november 1942. Met vanaf links Everhard, Fekko, Derk, Wieneke en Tetje. Foto: H. de Jong, Winschoten

Gerard Olinga uit Lienden schreef een boek over de moord op NSB’er Everhard Ebels, diens vrouw Tetje Ebels-Dijkstra en hun drie kinderen op 17 april 1945 in de Kroonpolder bij Drieborg. Dit boek, ‘De Doofpotbewakers’, verschijnt precies 75 jaar na dato bij Stichting t Grunneger Bouk.

Over de moord op Ebels en diens gezin doen verschillende verhalen de ronde. Meest bekend is het verhaal dat Everhard Ebels tijdens de bevrijding van de gemeente Beerta een zender in zijn boerderij had, waarmee hij in contact stond met de Kriegsmarine van het geschut Dollart Süd op de zeedijk van de Carel Coenraadpolder.

Ebels zou de posities van de Poolse bevrijders aan de Duitsers hebben doorgeseind. De Polen kwamen daardoor in de Kroonpolder onder gericht Duits artillerievuur te liggen en nabij de boerderij van Ebels raakte een Poolse tank in een sloot.

De Polen zouden Ebels, na de ontdekking van de zender in diens boerderij, en zijn gezin standrechtelijk hebben geëxecuteerd. Hierna zouden de vijf lijken in de boerderij zijn gelegd, waarna deze door de Polen in brand zou zijn geschoten.

Veel groter drama, met meer slachtoffers

Gerard Olinga, een oud-rechercheur die jarenlang moordzaken onderzocht, maakt lezers van zijn boek gedetailleerd deelgenoot van zijn onderzoek.

Hij interviewde mensen die de bevrijding van de gemeente Beerta hebben meegemaakt – hij spoorde in België zelfs nog een oud-bevrijder van de Special Air Service (SAS) op – deed uitgebreid archiefonderzoek en legde de hand op een dagboek.

Aldus ontdekte hij een nog veel groter drama, met meer slachtoffers. Hij legt bovendien een zorgvuldig geheim gehouden verhaal bloot.

Het eerste exemplaar van het 248 pagina’s tellende boek zou 17 april worden overhandigd aan burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt. Deze boekpresentatie komt vanwege de coronacrisis te vervallen. Het boek is vanaf 17 april wel verkrijgbaar bij de boekhandel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu