Martijn Meijer uit Beerta haalt oude Dodge 500 na 40 jaar terug naar Oost-Groningen. Herstel van carnavalswagen naar brandweerauto duurt zeker twee jaar

De Dodge 500 deed ooit dienst als carnavalswagen. Foto: Martijn Meijer

Martijn Meijer is elf jaar geleden begonnen met zijn zoektocht naar oude brandweervoertuigen, die ooit gebruikt werden door de nu samengevoegde korpsen van Beerta en Finsterwolde. Een oproep op Facebook leidde naar de vondst van een Dodge 500 uit 1960.

Dit voertuig was van 1961 tot 1981 in gebruik bij de post Beerta, de woonplaats van Meijer, die zelf lid is van de vrijwillige brandweer in Finsterwolde. Het voertuig werd daarna verkocht aan de Suikerunie in de stad Groningen. „Daar heeft hij ongeveer tot 1996 dienst gedraaid.”

Verkocht aan een carnavalsvereniging

„Bij toeval zagen wij het voertuig in 2015 te koop staan op Marktplaats door iemand uit Helmond.” Een bod kon niet worden uitgebracht, want het voertuig was inmiddels verkocht aan een carnavalsvereniging uit België.

Via een oproep op Facebook kwam Meijer vijf jaar later achter de verblijfplaats van de Dodge 500. Het voertuig bleek in de tuin te staan van een oud-lid van de carnavalsvereniging. „De beste man wilde wel van de Dodge af. Hij werd vader en het voertuig stond alleen maar in de weg.”

De eigenaar wilde desondanks niet zomaar van zijn bezit af, maar na een half jaar onderhandelen ging hij toch overstag. Mandema Transport uit Sappemeer haalde het voertuig vervolgens op uit diens woonplaats Aalst.

De Dodge bleek in slechte staat

De Dodge 500 bleek in slechte staat. „De carnavalsvereniging had de binnenkant uit de brandweerauto gesloopt en de carrosserie was ook niet al te best, daar het voertuig jaren buiten heeft gestaan.”

Meijer verwacht dat de herstelwerkzaamheden zeker twee jaar zullen duren. „Op 10 augustus wordt de Dodge aangemeld bij het RDW, want het heeft nu nog een Belgisch kenteken. Vervolgens gaan we met de restauratie aan de slag.”

De Dodge 500 staat inmiddels in het brandweermuseum in Hoogezand, te midden van 14 andere oude brandweerwagen uit de periode 1920 tot 1980.

Mercedes 408

Overigens zijn van het korps Finsterwolde de meeste oude brandweerwagens gesloopt. Er moet er nog wel eentje zijn, een Mercedes 408, die momenteel wordt gebruikt als veewagen.

Misschien het volgende project? „Zou kunnen, maar dat denk ik eerlijk gezegd niet. Eerst deze Dodge weer in oude glorie herstellen”, besluit Meijer.

Oproep

Van de Dodge 500 zijn er nog weinig oude foto’s. Wie kiekjes uit vervlogen tijden van de brandweerwagen heeft, kan contact opnemen Meijer via martijnmeijer1@hotmail.com .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu