Politici Oldambt willen duidelijkheid over Dun Agro en functioneren college

De hennepoogstmachine werkt van de vezelhennepverwerker Dun Agro werkt. Foto: Anne Marie Kamp/Archief DVHN

,,Triest, dit moet niet mogen en kunnen.’’ Het zijn de woorden van fractievoorzitter Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt. Hij heeft vragen gesteld aan zijn college over het - zacht gezegd - stroeve proces rond de uitbreiding van hennepverwerker Dun Agro.

Directeur Albert Dun wil 1,5 miljoen investeren om twee nieuwe loodsen te bouwen en daardoor de concurrentie voor te blijven. Dat wil hij op zijn eigen grond doen, maar die ligt behalve in de gemeente Pekela ook in Oldambt. Eerstgenoemde verleende volledige medewerking, terwijl Oldambt wijst op de gewijzigde bestemming van woon- en agrarische grond. Volgens de ondernemer is hij daar niet van op de hoogte gesteld.

Pas nadat burgemeester Jaap Kuin en wethouder Hennie Hemmes van de gemeente Pekela bemiddelden, kwam er weer schot in de zaak, onthulde deze krant afgelopen maandag. Klein klom diezelfde dag nog in de pen en stelde een tiental vragen op aan het college.

In de spiegel kijken

„Hoe kan dit nou als je de vurigste mkb-gemeente van Groningen wil zijn?” vraagt fractievoorzitter Klein af. „Dat je dan uiteindelijk een ander college nodig hebt om het vlot te trekken.” De politicus hoopt dat het college goed in de spiegel kijkt. Hij denkt dat de huidige taakverdeling tussen de wethouders mogelijk niet efficiënt is.

Wanneer wethouder economie Erich Wünker een bedrijf binnen zou halen, is het bijvoorbeeld aan wethouder Gert Engelkens om de vergunning te verlenen, kaart Klein aan. Hij wil dat wordt gekeken waar fouten gemaakt worden en hoe die in de toekomst voorkomen kunnen worden. „Je moet sneller en beter schakelen. Dit mag je niet overkomen. Het is slordigheid ten top. Helemaal als de wethouder vervolgens zegt dat het wél kan. Waarom laat je het dan aanbranden?”

‘Met beide handen aangrijpen’

Ook de Verenigde Communistische Partij (VCP) heeft vragen ingediend. Jan Kenter: „Wij zijn overdonderd. Als het niet zo serieus was, was het lachwekkend.” De partij wil onder meer weten hoe lang het al speelt en hoe het contact tussen de ambtelijke organisatie en het college is. „Je krijgt het gevoel dat er een slot op de deur zit. Dat niet alles wordt doorgespeeld naar het college. Als het zo is dat Kuin en Hemmes eraan te pas moeten komen, zou ik mij rot schamen als college.”

„Volkomen onbegrijpelijk dat het tegenwerkt wordt”, zegt ook Nico Postmus van Oldambt Aktief. De ‘vlag en wimpel’ hadden uitgehangen moeten worden toen de aanvraag binnenkwam, vindt hij. „De economie begint bij de maakindustrie en eindigt in de Langestraat (winkelstraat van Winschoten red.).” In de gemeente moet veel bezuinigd worden, wat ten koste kan gaan van de werkgelegenheid weet hij. „Bijvoorbeeld in de groenvoorziening bij Afeer, dan moet je dit toch met beide handen aangrijpen?”

Volgens het college van Oldambt zijn er ambtelijke gesprekken gevoerd met Dun Agro die een ‘positieve insteek’ hadden, opschalen naar bestuurlijk niveau was dan ook niet nodig. De bestuurders zien het contact met Kuin en Hemmes niet als bemiddelingspoging, maar ‘bestuurlijk overleg’. Het college is ‘welwillend’ om verdere stappen ten aanzien van het verzoek van Dun Agro te nemen en praat daar op 18 augustus over.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu