Precies 75 jaar na de bevrijding van Winschoten laat stadsbeiaardier Vincent Hensen het carillon van d’Olle Witte klinken

Vincent Hensen. Foto: Niels Westra

Stadsbeiaardier Vincent Hensen bespeelt woensdag 15 april het carillon van d’Olle Witte in Winschoten. Hij doet dit in het kader van de carillonestafette van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel Vereniging (KNKV).

In deze estafette, waarmee de KNKV de bevrijding viert, spelen stadscarillons en klokken in 75 dorpen en steden in Nederland muziek uit de tijd van de bevrijding.

De estafette werd 14 september afgetrapt in Maastricht, de eerste grote stad in Nederland die bevrijd werd. Sindsdien volgt de estafette het spoor van de geallieerde bevrijders, van het zuiden naar het noorden.

De estafette eindigt 5 mei in Wageningen, de stad waar de capitulatie plaatsvond .

Carillon Marktpleinkerk Winschoten

Winschoten werd 15 april 1945 bevrijd. Reden voor stadsbeiaardier Vincent Hensen precies 75 jaar later van 15.30 tot 16.30 uur het carillon van de Marktpleinkerk te bespelen.

Hij daarbij onder meer Im Arm der Freundschaft (W.A. Mozart), Frühlingslied (F. Mendelssohn-Bartoldy). Liebestraum (F. Liszt), enkele vaderlandse liederen, het Grunnegs Laid en het Wilhelmus ten gehore.

Gevoel van verbondenheid en enige troots

De carillonestafette gaat in coronatijden dus gewoon door. ‘Juist nu zovelen aan huis gekluisterd zijn, hopen wij dat de klanken een gevoel van verbondenheid teweeg zullen brengen en enige troost kunnen bieden’, zegt Leo Samama van de KNKV in een persbericht. ‘Zet je raam open, zet je deur open. Het carillon komt bij je thuis.’

Zoals dat in de Tweede Wereldoorlog ook gebeurde. ‘Om de moraal van het volk te versterken speelden beiaardiers geuzenliederen van Valerius, vaderlandse strijdliederen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog. De meeste Duitsers kenden die muziek gelukkig niet’, weet Heleen van der Weel, beiaardier in Den Haag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu