Presentatie jubileumboek v.v. Bato. Na anderhalf jaar onderzoek, uitpluizen van archieven en zoeken naar namen

Dick den Boer (links) en Ferdy Bos, auteurs en samenstellers van het jubileumboek. Foto: Arjan Brondijk

Stoere blik, opgestroopte mouwen, de bal onder de voet. Niet voor niets sieren Cor en Piet Hoekstra de cover van het jubileumboek van v.v. BATO. De broers namen samen met een derde telg uit het gezin, Sape, en Foeke Witter het initiatief tot het oprichten van de - toen nog - omnivereniging. Op 11 augustus 1920 vond de officiële oprichting plaats in Hotel Smid.
Lees meer over
Oldambt

„De gebroeders Hoekstra waren het indertijd niet eens met de gang van zaken bij WVV”, legt Ferdy Bos, samen met Dick den Boer, auteur en samensteller van het jubileumboek ‘Van rood-wit naar blauw-wit’, uit. „Ze besloten, met nog zeven anderen, een tweede voetbalvereniging op te gaan richten in Winschoten.”

Naast de voetbaltak werd er binnen de club ook gekorfbald, gehandbald, gewandeld en - later - atletiek bedreven. Dat veranderde op 1 januari 1946 met ook een naamsverandering in SV BATO. Een halve eeuw later, op 22 maart 1999, werd de voetbaltak verzelfstandigd en ging de club verder onder de naam v.v. BATO.

Anderhalf jaar gewerkt aan het jubileumboek

Bos en Den Boer hebben ruim anderhalf jaar gewerkt aan het jubileumboek, dat - vanwege de coronaperikelen - afgelopen zaterdag werd gepresenteerd. Daarbij aanwezig waren burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt en wethouder Erich Wünker.

De samenstellers zijn niet over één nacht ijs gegaan. Zo werd onder meer het archief van historicus Eltjo Schipper uitgeplozen, oude cluborganen doorgenomen, veel vrijwilligers, bestuurders, leden en oud-leden gesproken, een een beroep gedaan op derden. „Gustaaf Vos heeft onder meer veel materiaal aangeleverd van de laatste tien jaren”, legt Bos uit. „De juiste namen bij de elftalfoto’s krijgen was het meeste werk.” De auteur/samensteller raadpleegde zelfs het kadaster en het bevolkingsregister om uit te vinden wie wie was op de foto’s.

Opkalefateren van de soms verweerde en gekreukte foto’s

Bos, die zelf twee boeken schreef: Winschoten terug in de tijd, deel 1 en 2, en al zes jaar werkt aan een boek over alle horecapanden in de Rozenstad, beschikt zelf ook over een archief van maar liefst 300.000 kiekjes over alles wat met Winschoten te maken heeft. Ook is hij, vanwege zijn werk, bedreven in het opkalefateren van de soms verweerde en gekreukte foto’s. „Je moet niet vergeten dat heden ten dage er veel foto’s worden gemaakt, maar dat was vroeger niet zo. Van veel oude foto’s was er maar eentje.”

Goalgetter Jan Redmeijer

Naast 170 foto’s met namen en korte beschrijvingen, worden er hier en daar ook opvallende prestaties, zoals het winnen van de WCNO-cup in 1990 uitgelicht en prominente leden van BATO nader omschreven. Denk daarbij aan de twee meter lange goalgetter Jan Redmeijer, die nog een paar wedstrijden met SV Veendam in de eredivisie heeft gespeeld. „Ik heb Jan nog gepolst of hij bij de boekpresentatie aanwezig wilde zijn, maar hij houdt er niet zo van om in de belangstelling te staan”, besluit Bos.

Nieuws

Meest gelezen

menu