PvhN Oldambt vindt het onbegrijpelijk dat verbod op lachgas er dit jaar niet komt ('Voor gemeenten nu onmogelijk effectief in te grijpen')

Janet de Wal, fractievoorzitter Partij voor het Noorden Oldambt. Eigen foto

Het kabinet kondigde eind 2020 aan lachgas op lijst II van de Opiumwet te willen plaatsen en daarmee recreatief gebruik van lachgas te verbieden. Dit werd uitgesteld naar januari 2022, toen zou het juli 2022 worden, en nu lijkt dit verbod door te worden geschoven naar januari volgend jaar. „Onbegrijpelijk en onacceptabel”, vindt Janet de Wal, fractievoorzitter van de Partij voor het Noorden (PvhN) Oldambt.
Lees meer over
Oldambt

Gemeenten, artsen en verslavingszorg vragen al lange tijd om lachgas op te nemen in de Opiumwet vanwege de schadelijke effecten van recreatief gebruik ervan. Zonder de opname van lachgas in de Opiumwet kunnen gemeenten niet handhaven op verkoop van lachgas in de horeca aan met name jongeren.

De Partij voor het Noorden maakt zich al lange tijd zorgen over het lachgasgebruik onder jongeren in de gemeente Oldambt. De Wal: „En niet onterecht, steeds vaker horen we noodkreten vanuit medici en verslavingsexperts over de effecten van het gebruik ervan; verlammingsverschijnselen, longembolie, hartinfarcten en zenuwschade. Bovendien vallen er jaarlijks vele verkeersslachtoffers doordat lachgas wordt gebruikt achter het stuur.”

Uitgaansleven op Marktplein in Winschoten

PvhN Oldambt ziet met lede ogen aan dat de verkoop van het lachgas in het uitgaansleven op het Marktplein in Winschoten door sommige ondernemers nog steeds doorgaat.

Van der Wal: „Door weer uitstel wordt het de gemeente onmogelijk gemaakt effectief in te kunnen grijpen, de drugsproblematiek is onder onze jeugd groot, en het lachgasmisbruik heeft daar een groot aandeel in, wij willen dat onze jeugd veilig en lachgasvrij op het marktplein kan uitgaan.”

College vragen protest aan te tekenen

De Partij voor het Noorden Oldambt wil middels een motie het college gaan vragen protest aan te tekenen tegen de vertraging van deze wetgeving.

Nieuws

Meest gelezen

menu