'Schooltuinjuf' heeft plannen voor schooltuin in Winschoten

Plannen voor een schooltuin. Eigen foto

Wat in de meivakantie is begonnen met afvalruimen, is tot nu toe uitgegroeid naar een groter plan.
Lees meer over
Oldambt

Karin Starke, nu beter bekend als de ‘Schooltuinjuf’, is na het afvalruimen bij de gracht naast ‘t Rond in Winschoten, in contact gekomen met de voorman van de gemeentelijke groenvoorziening. De gemeente is medio mei begonnen met het aanleggen van een nieuwe stadstuin in de Torenstraat in Winschoten.

Starke heeft de voorman op het idee gebracht om in plaats van een stadstuin, een schooltuin aan te leggen. Zij is juf op een basisschool in Groningen en gaat regelmatig met haar klas naar de schooltuin in Helpman in Groningen.

Ze wil er voor zorgen dat Winschoten ook een schooltuin krijgt. Het balletje is flink gaan rollen want naast het realiseren van een schooltuin heeft ze een netwerk aan mensen om haar heen verzameld die allemaal hart voor onderwijs hebben.

Schooltuin

Dit netwerk, waaronder het IVN (instituut voor natuureducatie en duurzaamheid), wil meewerken aan haar plan om elders in de regio een schooltuin te realiseren voor alle basisscholen die hun leerlingen willen laten leren in de natuur.

Het is de bedoeling dat basisscholen hier naar toe kunnen gaan met hun klassen om te leren over waar hun eten vandaan komt. Niet alleen maar wordt dit leerdoel aangesproken, want ‘werken in de natuur maakt kinderen blij van zin en vrij van stemming. Verantwoordelijkheid -en plichtsbesef, maar ook bevordering van zelfbeheersing worden aangesproken’.

Starke heeft al een aantal keren een groep kinderen in ‘haar’ schooltuin mogen ontvangen (in de rol van Schooltuinjuf), waaronder een groep van Maranatha.

Nieuwe woorden gebruiken

,,Ik word helemaal wild van enthousiasme als ik de kinderen zie samenwerken, met ruimtelijke oriëntatie bezig zie zijn of de tafels op hoor noemen bij het planten van pas gekweekte plantjes. Ook hoor ik ze voor hen nieuwe woorden gebruiken en ik zie de kinderen doorzetten!”

Er wordt gemakkelijk beroep gedaan op het onderzoekend leren ‘en dat is gaaf!’. En het afvalruimen? Daar is ze mee doorgegaan.

Iedere eerste zaterdag van de maand start ze vanuit de schooltuin in de Torenstaat in Winschoten en uiteraard is alle hulp welkom. Insta: de_schooltuinjuf

Nieuws

menu