Spoorwegovergang Vogelzangsterweg in Scheemda geregeld doelwit van vandalen

Het hek bij de overgang Vogelzangsterweg in Scheemda. Foto: ProRail

Vandalen hebben het geregeld voorzien op het hek bij de spoorwegovergang aan de Vogelzangsterweg in Scheemda. ProRail en de gemeente zijn het zat.

Het hek bij de spoorwegovergang werd twee jaar geleden geplaatst na een dodelijk ongeval. Ook in 2015 en 2008 waren daar dodelijke ongevallen. De weg werd geregeld gebruikt als sluiproute en daarom afgesloten voor autoverkeer. Fietsers en voetgangers kunnen er nog wel langs en boeren uit de omgeving kunnen het hek op afstand bedienen, zodat ze het land op kunnen.

‘Verbijsterend als je de context weet’

Maar het hek blijkt doelwit van vandalisme. Gemiddeld eens per kwartaal wordt het belaagd door vandalen. ,,Soms maken ze de stroomkabels kapot, de andere keer de sensoren’’, zegt een woordvoerder van de gemeente. De laatste keer bedroegen de kosten ruim 3000 euro. ,,Het is geen fijn idee. Het is er geplaatst omdat het onveilig is.’’

,,Verbijsterend als je de context weet, dan kan ik er echt niet bij’’, zegt Aldert Baas, woordvoerder van ProRail. ,,Het gaat hier gewoon over de veiligheid van het spoor- en wegverkeer. Ik vind het opmerkelijk en begrijp niet waarom ze het doen.’’

Wethouder Bard Boon (Partij voor het Noorden) zegt samen met ProRail te kijken naar extra maatregelen om het hek te beveiligen. De gemeente heeft aangifte gedaan van vandalisme.

*In een eerdere versie van dit artikel stond dat het hekwerk verwijderd zou worden, dat klopt niet. Het hekwerk blijft staan om sluipverkeer te voorkomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu