Statenfractie D66 Groningen roept provincie op tot extra inzet voor behoud Oldambster herenboerderijen

Voorbeeld van een Oldambtster boerderij. Foto: Wikimedia Commons

De Provinciale Statenfractie van D66 wil dat de provincie meer aandacht heeft voor het behoud en onderhoud van de Oldambster herenboerderijen, waarvan veel in vergaande staat van verval verkeren.
Lees meer over
Oldambt

De Statenfractie stelt hierover schriftelijke vragen aan het College van Gedeputeerde Staten.

Omdat veel van de herenboerderijen er zo slecht aan toe zijn komt het behoud van dit voor het Oldambt en de provincie Groningen karakteristieke type boerderij langzamerhand steeds meer onder druk komt te staan, schrijft de partij.

,,Wij steunen de ambitie van de provincie om landschappelijk en cultureel erfgoed te behouden, maar willen dan ook dat dit in concrete acties vertaald wordt. Voor het onderhoud en de restauratie van de Oldambster herenboerderijen is hulp van overheden écht noodzakelijk”, zegt Statenlid Paula Benjamins-van Oudheusden.

Boerderijenloket

In 2019 verscheen al een rapport van adviesorganisatie Libau over de toekomst van de herenboerderijen in het Oldambt. Daarin wordt onder meer geadviseerd een ‘boerderijenloket’ te faciliteren waar eigenaren met al hun vragen en zorgen terecht kunnen.

Ook moet de provincie kijken naar aanvullende financiële middelen en meer ruimte creëren in regelgeving en bestemmingsplannen voor de boerderijen. De fractie van D66 wil van het College weten in hoeverre tot nu toe opvolging is gegeven aan deze adviezen.

Als ingelogde PREMIUM lezer kun je op dit artikel reageren. Hierbij hebben we een aantal huisregels voor opgesteld welke je hier kunt lezen.

Reageren

Nieuws

Meest gelezen

menu