Steeds meer muziek in de klas op scholen in Groningen

Foto: Bart Heemskerk.

Op de scholen in Oost-Groningen en de gemeente Groningen klinkt steeds meer muziek, stelt Stichting Kunst en Cultuur. Er wordt vaker muziekles in de klassen gegeven, er zijn schoolbands en schoolkoren gestart en leerkrachten volgen nascholingen muziek.
Lees meer over
Oldambt
Pekela
Stad
Veendam
Westerwolde

Begin deze maand was Koningin Máxima getuige van de ondertekening van het tweede Muziekakkoord in Groningen. Zowel scholen als muziekorganisaties en overheden gaan zich naar dit akkoord inzetten voor muziekonderwijs voor de achtduizend basisschoolleerlingen in Veendam, Pekela, Westerwolde en Oldambt. In de gemeente Groningen is zo’n akkoord drie jaar geleden al gesloten.

Stichting Kunst & Cultuur (K&C) onderzoekt of meerdere regio’s zich aan willen sluiten.

Resultaten in de stad

Uit een onderzoek van K&C naar de stand van zaken van het muziekonderwijs op de scholen in de stad Groningen blijkt dat 83 procent van de basisscholen na ondertekening van het convenant vaker dan één keer per week aandacht aan muziek besteedt. In 2017 was dit nog 57 procent.

‘Voor de lessen worden soms vakleerkrachten ingezet, maar er wordt ook gebruik gemaakt van digitale lessen. Muziek in de jongste groepen lijkt vanzelfsprekender dan voor de leerlingen in groep 8. Lesmethodes worden op 67 procent van de scholen gebruikt, omdat deze een doorlopende leerlijn garanderen en de leerlingen er enthousiast over zijn.’

(Tekst loopt door onder foto.)

Aantal scholen blijft achter

In de gemeente Groningen is de aandacht voor muziekonderwijs gegroeid sinds het ondertekenen van het convenant, maar een aantal scholen blijft achter, meldt K&C. ‘Om ook deze scholen te stimuleren muziek in het lesprogramma op te nemen is een aanvraag gedaan bij de regeling MuziekMatch. Omdat de gemeente Groningen dit bedrag verdubbelt is hiervoor 60.000 euro extra beschikbaar.’

Nieuws

Meest gelezen

menu