Stichting K6 Tegen Kanker wil met fietstocht geld ophalen voor ALS

Stichting K6 Tegen Kanker bestaat uit Arjan Kuiper, Bart Kruizinga, Gea Kruizinga, Jurrian Kaput, Margriet Kuiper en Marieke Kruizinga. Foto: Eigen foto

Stichting K6 Tegen Kanker organiseert voor zondag 12 september een fietstocht voor recreatieve wielrenners door gemeente Westerwolde. Doel is om 3000 euro op te halen waar ‘Stichting ALS op de weg’ een fiets- en bewegingstrainers kan aanschaffen.

‘Stichting ALS op de weg’ heeft als doel om mensen met de ziekte ALS (amyotrofische laterale sclerose is een progressieve ziekte van de zenuwcellen waarbij de spieren geleidelijk aan uitvallen) te ondersteunen bij het zo lang mogelijk optimaal functioneren in de maatschappij. Hiervoor zijn vaak aanpassingen en hulpmiddelen nodig die buiten de vergoeding vallen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), zorgverzekeraar of UWV

Bart Kruizinga, voorzitter van K6 Tegen Kanker: ”K6 is een aantal jaren geleden opgericht toen de vader van één van de bestuursleden overleed. We wilden iets gaan doen dat in de geest van hem en ons goed paste.” De stichting wilde geen geld aan goede doelen geven, wat vervolgens in een grote pot terecht komt, maar de acties dichter bij zichzelf houden, zoals Kruizinga het omschrijft.

„Daaruit ontstond het idee om goede doelen te zoeken, die vooral op zoek zijn naar spullen die ze uit andere (subsidie)geldstromen niet kunnen krijgen.” Erg dankbaar werk, volgens de voorzitter.

Coronapandemie heeft de werkzaamheden en acties van K6 Tegen Kanker behoorlijk in de war gegooid

De coronapandemie heeft de werkzaamheden en acties van K6 Tegen Kanker behoorlijk in de war gegooid. „We wilden eerder van start omdat een vader van andere bestuursleden de ziekte ALS kreeg. Helaas is ook hij al overleden, maar we kunnen de herinnering aan hem nog gestalte geven om voor ALS op de weg wat te gaan doen. De aan te schaffen fiets wordt ingezet door patiënten met ALS deze ter beschikking te stellen, zodat ze met hun familieleden of vrienden nog een tochtje kunnen maken. En de fiets is breed inzetbaar voor meerdere mensen die aan ALS lijden.”

De op poten gezette fietstocht, de K6 Challenge, heeft een lengte van 124 kilometer. Mensen die mee willen doen kunnen de route individueel fietsen, met een aantal vrienden of aansluiten bij de K6-fietsers. Ergens halverwege is er een verzorgingspost, waar de fietsers koffie of thee en taart kunnen nuttigen.

De lekkernij wordt gebakken door vrijwilligers die K6 een warm hart toedragen. Kruizinga: “Ja daar zijn we erg blij mee. Zo kan het totale inschrijfgeld - deelnemers betalen 10 euro per persoon, red. - worden besteed aan het goede doel. Gelukkig kunnen we het op deze manier organiseren, waardoor we binnen de grenzen van de corona – maatregelen kunnen blijven.”

Kruizinga hoopt op minimaal 50 deelnemers. „Dat zou erg mooi zijn.” Opgeven kan via k6tegenkanker@gmail.com . De deelnemers krijgen dan een bevestigingsemail met alle informatie.

Countrynight in theater Kunst & Vliegwerk

Naast de K6 Challenge staat er op zaterdag 25 september nog een actie op de rol: een benefietconcert in het teken van countrymuziek. In welke vorm het evenement precies gaat plaatsvinden is nog niet bekend, de locatie wel: theater Kunst & Vliegwerk in Blijham. Er staan onder meer optredens gepland van Twij Körten Twij Langen (Bart & Evert Kruizinga, Eltje Doddema, Harm Tabak), Krzystof Groen en zangeres Wendy.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu