Streep door drukke Duitse Dagen in Winschoten

De Dag van de Duitse Eenheid (3 oktober) trekt doorgaans duizenden mensen naar het centrum van Winschoten, zoals hier in 2018. Foto: Archief Huisman Media

De drukke Duitse Dagen in Winschoten gaan dit jaar niet door. De gemeente Oldambt geeft geen vergunning voor het evenement.
Lees meer over
Oldambt

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema heeft dat bekendgemaakt.

,,Ik draag het evenement een warm hart toe, maar in deze tijd waarin het aantal besmettingen zo toeneemt willen we geen enkel risico lopen’’, zegt zij.

De Duitse Dagen zijn altijd op 3 oktober (Dag van de Duitse Eenheid) en 31 oktober (Hervormingsdag). De Duitsers zijn dan vrij en veel oosterburen komen naar Winschoten. In het stadscentrum zijn dan allerlei activiteiten. Voor dit jaar was op 3 oktober onder meer een braderie gepland. Ondernemers adverteerden er ook al mee.

Pakket aan maatregelen

,,Geruime tijd geleden, toen het aantal besmettingen nog minder was, heb ik met de organisatoren en ondernemers om tafel gezeten’’, aldus Sikkema. ,,Ze hebben toen een heel pakket aan coronamaatregelen op tafel gelegd, zoals een scherpe controle op de anderhalvemeterregel en een grotere oppervlakte van de markt.’’

Een vergunning werd op basis van die maatregelen nog niet meteen door de gemeente verleend. Het pakket aan maatregelen werd ter beoordeling nog voorgelegd aan de Veiligheidsregio Groningen. ,,Maar omdat het om een klein evenement gaat, hoeft de Veiligheidsregio in principe geen advies te geven en is het aan de gemeente zelf om de knoop door te hakken’’, aldus Sikkema.

‘Niet weer in een lockdown terechtkomen’

En dat deed de burgemeester dus gisteren. ,,Er komen op 3 oktober, ook nog eens een zaterdag, sowieso al veel Duitsers naar Winschoten. Dat moet je niet nog eens stimuleren met extra activiteiten. We hebben dit besluit mede genomen omdat we er zo aan willen bijdragen dat we niet weer met z’n allen in een lockdown terechtkomen.’’

Alle bij de Duitse Dagen betrokken partijen werden gisteren op de hoogte gebracht door Sikkema. Ze informeerde ook de gemeenteraad. Binnen die raad had de PvdA bij monde van Fred Greven al vragen gesteld over de Duitse Dagen. Hij maakte zich zorgen over de grote drukte tijdens dat evenement.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
Coronavirus
menu