Toch streep door Middeleeuws Winschoten (Gemeente Oldambt wil niet meedenken over oplossingen, maar past regels strikt toe)

Celtica was één van de bands die zou optreden tijdens Middeleeuws Winschoten. Foto: Arjan Brondijk

Meini Zweep zag dinsdag de bui al hangen. „Ik ga vandaag weer met de gemeente Oldambt om tafel over Middeleeuws Winschoten”, liet hij desgevraagd weten. „Met de door de gemeente opgelegde regels kan ik niet uit de voeten. Dan gaat er een streep door.” Uiteindelijk leverde het overleg geen positief resultaat op. Daarom is besloten, net als in 2020, dat Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival ook dit jaar niet door gaat.

„De gemeente Oldambt heeft aan ons nieuwe richtlijnen gesteld”, laat Zweep op de Facebookpagina van Middeleeuws Winschoten weten. „Er mogen maar 750 personen op het terrein aanwezig zijn. We hebben hier veel overleg met de gemeente over gehad, omdat wij daar een andere mening over hebben.”

Het Stadspark, waar het evenement zou worden gehouden, is dermate groot, dat er volgens Zweep zonder problemen een veelvoud van het genoemde aantal bezoekers aanwezig zou kunnen zijn. En die zijn ook nodig om uit de kosten te komen.

„We zijn erg verdrietig en boos, maar dat helpt allemaal niets”, laat Zweep weten.

Tal van suggesties

De ondernemer, die bij de organisatie wordt bijgestaan door onder meer zoon Rob en diens vrouw, voerde tal van suggesties aan om het evenement toch doorgang te laten vinden, maar de gemeente hield voet bij stuk.

„Middeleeuws Winschoten is geen evenement waar het publiek op één plek blijft staan, maar daar denkt de gemeente klaarblijkelijk anders over. Ik heb ze proberen duidelijk te maken dat het een zogenoemde doorstroomlocatie betreft, met twee podia waar nooit meer dan een paar honderd mensen staan. Velen zitten zelfs.”

Vaccinatiebewijzen en testen voor toegang

Tijdens Middeleeuws Winschoten komen bezoekers vaak niet de hele dag. Een aantal komt alleen ‘s middags een kijkje nemen, een aantal ‘s avonds. „Doordat de gemeente strikt vasthoudt aan de genoemde 750 personen en niet een maximum van tweederde van de reguliere capaciteit - met vaccinatiebewijzen en testen voor toegang - is het niet te doen.”

Voor de organisatie was het geen optie om te wachten of het demissionair kabinet de coronabeperkingen die gelden tot en met 13 augustus gaat versoepelen nu de coronabesmettingen in de afgelopen weken fors zijn gedaald.

„Dat is te laat”, zegt Zweep. „ik heb namelijk ook te maken met andere partijen die willen weten waar ze aan toe zijn. Denk bijvoorbeeld aan podiumbouwers, bedrijven die dranghekken leveren, mensen die op de markt willen staan, de optredende bands en dergelijke.”

Terugbetaling toegangskaarten

Met de mensen die al een toegangskaartje of -kaarten hadden gekocht voor Middeleeuws Winschoten zal zo snel mogelijk contact worden gezocht voor de terugbetaling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu