Van glitter and glamour tijdens Miss Universe tot garnalen in Zoutkamp. Mona Westmaas uit Winschoten zet modeontwerper Michael Douglas weer op het juiste spoor

Michael Douglas keurt de kwaliteit van het stof in de Stoffenwinkel aan de Nassaustraat in Winschoten. Rechts: kunstschilder Berend de Groot, buurman van Douglas. Foto: Arjan Brondijk

De carrière van modeontwerper Michael Douglas nam een vlucht, nadat hij zijn opleiding aan de Vrije Kunstacademie in Rotterdam had afgerond. Zo waren zijn creaties onder meer te zien tijdens de Miss Universe-verkiezing en op de Japanse equivalent Miss International. Ook werd hij onderscheiden met de titel ‘Legend Carnival Costume Designer’. Tot een val van een steiger het leven van de Arubaan op de kop zette. Met hulp van Mona Westmaas van de stoffenwinkel in Winschoten werkt Douglas nu aan een comeback.
Lees meer over
Oldambt
Het Hogeland

Westmaas trok zich het lot van Douglas aan en wil hem helpen zijn droom, als modeontwerper in Nederland door te breken, te verwezenlijken. „De details moeten we nog bespreken, maar je zou kunnen denken aan het leveren van bijvoorbeeld stoffen en naaimachine, alhoewel modeontwerpers het werken met naald en draad vaak uitbesteden aan vakmensen.”

„Veel mensen in Nederland kennen Douglas niet van naam, maar in het Caribisch gebied is hij echt een legende”, vervolgt Westmaas.

Douglas groeide op in Aruba, en leerde na zijn opleiding in Rotterdam, het modevak van de in New York bekende fashiondesigner Agatha Brown. Hij legde zich in die tijd onder meer toe op het vervaardigen van zowel mannen- als vrouwenkleding.

Bijna fatale val van een gammele steiger

Via een bevriende kunstenaar uit Uithuizen besloot Douglas zijn geluk te wagen in Nederland. Hij kwam uiteindelijk in Ulrum te wonen en vond werk bij garnalenverwerkingsbedrijf Heiploeg in Zoutkamp. Een bijna fatale val van een gammele steiger tijdens het opknappen van zijn woning, werd de Arubaan bijna fataal.

Westmaas: „Michael verloor zijn evenwicht en klapte met zijn volle gewicht op de betonnen vloer.” Zijn schouder was aan gort en sindsdien heeft hij een schouderprothese. „Omdat hij een tijd lang niet meer kon werken, raakte hij in een depressie”, legt de Winschotense uit. „Nu krabbelt hij weer langzaam uit het dal.”

Zomercarnaval in Rotterdam

Sterker nog; nu Douglas in gevraagd voor de commissie van het Zomercarnaval Rotterdam, dat in twintig jaar tijd uitgroeide van een een kleinschalig Antilliaans feestje tot een grootschalig driedaags evenement dat bezoekers uit heel Nederland en daarbuiten aantrekt. De jaarlijkse Straatparade van Zomercarnaval in Rotterdam wordt door ruim een miljoen mensen bezocht.

De voorbereidingen voor dit evenement starten doorgaans in april, legt Douglas uit. „Dan stromen de opdrachten binnen, worden de ontwerpen gemaakt en de stoffen - veelal uit de Verenigde Staten en Brazilië - geïmporteerd. Vervolgens worden de naaisters aan het werk gezet om de creaties vóór eind juli klaar te hebben.”

Douglas is - de eretitel ‘Legend Carnival Costume Designer’ die hij ooit kreeg laat zich dat al raden - is gespecialiseerd in extravagante carnavalskleding, maar ook voor herenkostuums, trouw- en galajurken (opgefleurd met Swarovski-juwelen), en kinderkleding draait hij zijn hand niet voor om.

Ik maak alleen gebruik van topnaaisters

Als gevraagd wordt naar zijn specifieke kwaliteiten komt het woord ‘veelzijdig’ bovendrijven. „Maar het belangrijkste is natuurlijk creativiteit, originaliteit en de kwaliteit van de stoffen zelf. Ook maak ik alleen gebruik van topnaaisters.”

Nu Douglas de zwarte bladzijde in zijn leven heeft omgedraaid, durft hij ook weer hardop te dromen. Het volgend doel is een eigen atelier in zijn huidige woonplaats, waar hij zijn creaties kan laten zien.

Nieuws

menu