Van voetbalveld naar voedselveld (Is perceel waar ooit het Keltisch Midzomer Festival plaatsvond geschikt voor verbouw van groente en fruit?)

Van links naar rechts: Cobie Kuiper, Ria Schuurman, Menno Visser, Harm Arend Meijer en Arjen de Witte. Foto: Beatrice Oosterhoff

Het Toukomstpanel, met daarin 20 Groningers, presenteerde januari dit jaar een advies voor het bestuur van Nationaal Programma Groningen over welke Toukomstprojecten het beste uitgevoerd kunnen worden. Een daarvan is dat in 2040 alle dorpen en steden in de provincie hun eigen voedseltuin hebben, waar inwoners gezamenlijk natuurbewust groente en fruit verbouwen. In Bad Nieuweschans zijn plannen om het voormalige voetbalveld aan de Europaweg om te bouwen tot een voedselveld.

Zes mensen van vier organisaties - Secretaris Harm Arend Meijer van Dorpsbelangen Bad Nieuweschans; Menno Visser, beleidsadviseur vastgoed en duurzaamheid van de gemeente Oldambt; Ria Schuurman, bestuurslid van Stichting Groninger Voedseltuinen in oprichting; medebestuurslid Arjen de Witte, tuinder van een zelfoogsttuin in Ten Boer; secretaris Beatrice Oosterhoff en coördinator Cobie Kuiper van de Volkstuinvereniging Oldambt - namen het groene veld, waar ooit het Keltisch Midzomer Festival plaatsvond, onlangs in ogenschouw.

Grond ziet er op het eerste gezicht goed uit

Of dit perceel geschikt is voor een voedseltuin voor het verbouwen van groente en fruit of voor de realisatie van een volkstuincomplex zal moet worden onderzocht. Water is in ieder geval aanwezig, en de zes concluderen dat de grond er op het eerste gezicht goed uitziet. Wel moet er een veilige oprit komen, vanwege het verkeer op de Europaweg. Ook kan het druk zijn met vrachtvervoer.

Volgens Visser is het voormalige voetbalveld één van de lege stukken die gebundeld is met andere stukken grond in Oldambt. Hiervoor moet de Volkstuinvereniging Oldambt (nog in oprichting) aanmeldingen en ideeën verzamelen om toch deze percelen weer nieuw leven in te blazen. Andere percelen zijn al in gebruik als volkstuinen, met wisselend succes.

Voedselabonnementen voor de inwoners

Het idee is om eventueel een projectleider of beheerder te vinden die in samenspraak met Nieuweschanskers aan de slag gaat om hier een aantrekkelijk assortiment aan groente en fruit te telen. Deze kan dan via gevarieerde voedselabonnementen aangeboden worden aan de inwoners van Bad Nieuweschans.

Meer informatie

Op toukomst.nl staat een korte omschrijving van het project. Informatie over de Volkstuinvereniging Oldambt is te vinden op blogspot .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu