Veteranenhuis Winschoten moet vóór 1 oktober 2400 euro ophoesten anders gaat stekker eruit (Doneeractie van start)

Bert Nanninga (midden) tijdens de overhandiging van een cheque door De Heerenstichting juni vorig jaar. Foto: Ruurd Blijdorp

Het Veteranenhuis Winschoten verkeert in zwaar weer. Als gevolg van de coronamaatregelen kwamen er veel minder inkomsten binnen, waardoor de kas bijna leeg is. De maandelijkse huur is overgemaakt, maar de rekening voor gas en licht - 2400 euro - staat nog open. Op 27 september moet dat bedrag zijn overgemaakt, anders gaat op 1 oktober de stekker eruit.

„Als gevolg van de coronamaatregelen zijn wij noodgedwongen een tijdje dicht geweest”, vertelt Bert Nanninga, voorzitter van Stichting Veteranenhuis. „En in de periodes dat we wel open mochten, zagen we de bezoekersaantallen dalen. Veel veteranen kwamen niet omdat ze bang waren besmet te raken met het coronavirus.”

Nanninga heeft volgens eigen zeggen bij diverse organisaties en bij de gemeente Oldambt aangeklopt voor steun, maar kreeg steeds nul op het rekest. „Er werd meteen gezegd dat we voor financiële steun niet in aanmerking kwamen. Duidelijke uitleg over het hoe en waarom kregen we niet.”

Om de benodigde 2400 euro voor gas en elektra bijeen te krijgen is het Veteranenhuis een doneeractie gestart. „Vorig jaar leverde een dergelijke doneeractie 1400 euro op. In 2020 moesten we ook drie maanden dicht blijven. De huurbaas heeft destijds die periode kwijtgescholden. Hierdoor konden we voor dat jaar alle kosten betalen.”

Dit jaar is de situatie anders

Dit jaar is de situatie echter anders, legt Nanninga uit. Het Veteranenhuis mocht, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca, wel haar deuren open houden voor oud-militairen en andere belangstellenden om er bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken en een praatje te maken, daar het Veteranenhuis niet onder ‘horeca’ valt, maar onder ‘zorginstellingen’.

„De toeloop was echter, zoals genoemd, een stuk minder. Mensen die normaliter op gezette tijden even langskomen, bleven nu thuis uit vrees om besmet te worden. Onder normale omstandigheden komen er per dag tussen de 30 en 40 bezoekers, nu ongeveer 10 per dag. We hadden er zelfs dagen bij dat er niemand kwam.”

Met gelijkgestemden praten

De behoefte van met name oud-militairen om met gelijkgestemden te praten over de periode dat ze werden uitgezonden naar bijvoorbeeld Mali, Libanon of Afghanistan blijft, zo stelt Nanninga. „Met name de laatste tijd zie ik steeds meer veteranen binnenkomen die willen praten over hun tijd in Afghanistan.”

„We zitten met het Veteranenhuis Winschoten nu bijna twee jaar in het pand aan de Mauritsstraat. Met de verkoop van onder meer koffie en koek, kunnen we ons normaliter prima redden. De tegenvallende inkomsten vanwege de coronabeperkingen is echter overmacht.”

Bijdrage doneren

Wie het Veteranenhuis Winschoten financieel wil steunen, kan zijn bijdrage doneren via Doneeractie .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu