Nancy Busman kreeg een 'nieuwe'bos haar. 'Vroeger als ik naar mezelf keek dacht ik gatverdarrie, nu kijk ik meteen in de spiegel als ik uit de badkamer kom'

Nancy Busman had een fraaie bos lang haar tot de geboorte van haar derde kind, inmiddels 27 jaar geleden. Nadien begon haar hoofdhaar steeds dunner te worden. „Niet alleen werd mijn haar dunner, maar mijn zelfvertrouwen nam ook af.”

Nancy Busman met haar huidige volle haardos.

Nancy Busman met haar huidige volle haardos. Foto: Margriet Bijholt

Een haarwerk van haar vriendin Margriet Bijholt uit Oude Pekela bracht daar verandering in. „Vroeger als ik naar mezelf keek dacht ik ‘gatverdarrie’, nu kijk ik meteen in de spiegel als ik uit de badkamer kom.”

„Ik voel me weer mooi”, vervolgt ze, „sta met meer vertrouwen in het leven, ben gelukkiger en durf weer rechtop te lopen.” En verder: „Ik weet dat veel vrouwen met hetzelfde probleem kampen, maar niet de stap durven zetten hier iets aan te doen. Begrijpelijk, want het is ook een grote stap. Bij mij heeft het ook jaren geduurd, voor ik het durfde.”

„Het was ook niet zo, dat plots mijn hoofdhaar uit viel, maar geleidelijk werd mijn haardos wel steeds dunner. Ik ben zelfs naar de dermatoloog geweest om te kijken of er niets ernstigs aan de hand was, maar dit was niet het geval. Je merkt wel dat mensen anders naar jou kijken. Of je ziek bent, of een ziekte hebt doorgemaakt. Het ergste is: ze zeggen niks, vragen niet wat er aan de hand is, maar je merkt dat er naar je wordt gekeken.”

Geen eenvoudige stap

Tien jaar geleden opperde Busmans huisarts al om te kiezen voor een haarwerk. „Zoals genoemd is dit geen eenvoudige stap. Je bent er wel mee bezig, maar stelt het steeds uit, zo van: het komt wel. Het liefst zou je willen dat er een pilletje was dat je haar niet uit zou vallen, maar die is er niet. Ik had wel met mezelf afgesproken dat ik vóór mijn vijftigste er iets aan zou doen.”

Uiteindelijk werd het nog eens vier jaar later. „Margriet, die ik al vanaf mijn jeugd ken, en nu nog altijd een vriendin van mij is, vertelde dat ze een opleiding ging volgen tot haarwerker en dat ze van plan was haar eigen haarwerkatelier te beginnen. „Ik zei toen meteen: „Dan word ik jouw eerste klant.”

„Er zijn genoeg haarwerkateliers in Nederland, maar veel zaken zijn erg commercieel ingesteld. Velen willen alleen verkopen en zien jou niet als persoon. Ik raad vrouwen die hetzelfde hebben als ik aan om een vertrouwd adres op te zoeken. Iemand die luistert en met jou meedenkt.”

Zouden de mensen op straat anders naar mij kijken?

Vorig jaar werd Busman daadwerkelijk de eerste klant van Bijholt, nu - een jaar later - kreeg ze als cadeau haar tweede haarwerk. Het verschil met een jaar geleden is dat Busman nu zelfverzekerd de deur uitliep. Dat was in 2020 wel even anders.

„Ik weet nog dat ik mijn eerste haarwerk kreeg en de deur uitging. Doodeng. Hoe zouden de mensen die ik ken reageren op mijn nieuwe kapsel? Zouden de mensen op straat anders naar mij kijken?”

Busman besloot als eerste een bezoek te brengen aan vrienden, kennissen en bekenden. Hun reacties waren louter positief. „Dit was een hele opluchting. Je moet toch zelf de stap zetten en de drempel overgaan.”

Het zelfvertrouwen van Busman is inmiddels dermate toegenomen, dat ze op de website van Haarwerk Atelier Margriet te zien is met en ‘zonder’ haar. Ook wordt haar beeltenis gebruikt in advertenties en op flyers. „Doel is om zoveel mogelijk vrouwen, en mannen, te bereiken om te laten zien dat er oplossingen zijn.”

Diverse oplossingen

Haarwerkspecialist Margriet Bijholt biedt mensen die te kampen hebben met haaruitval diverse oplossingen, van een compleet haarwerk met onzichtbare aansluitingen tot kleinere haarstukken die een aanvulling vormen op het eigen haar. Denk hierbij aan een driekwart haardeel, toupet, haarverlenging of topstuk.

De haarstukken worden gemaakt voor zowel klanten met een klein als met een groot budget. Tijdens een persoonlijke analyse worden alle wensen van de klanten meegenomen en worden maten met de hand opgemeten voor een optimale pasvorm en draagcomfort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu