VuurGilde komt met de best bezochte kindervoorstelling van 2020 naar Middeleeuws Winschoten

Het VuurGilde komt ook dit jaar naar Middelseeuws Winschoten & Fantasy Festival. Foto VuurGilde/René

Vaste gast op Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival, dat van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus wordt gehouden in het Stadspark in Winschoten, is het VuurGilde van Thomas Meijwaard. Dit keer wordt door de vuurspuwers onder meer een theatershow voor kinderen (en volwassenen) opgevoerd.

„De best bekeken kindervoorstelling van 2020”, zegt Meijwaard met enige ironie. De horecaman en festivalorganisator annex vermogensbeheerder had eind 2019 besloten zijn pijlen volledig te gaan richten op zijn passie: vuurspuwen.

Naast optredens op campings, festivals, studentenfeesten en verjaardagen had Meijwaard onder meer een show voor kinderen op poten gezet: ‘Samen is leuker dan alleen’, een interactieve voorstelling met grappen en grollen, stunts, magie, goochelen, jongleren en - uiteraard - vuurspuwen. „Speciaal voor kinderen van vier tot dertien jaar, maar uiteraard mogen volwassenen ook een kijkje nemen.”

Samenwerken moet je leren

„In de voorstelling proberen twee vuurspuwers de gunst van het jeugdige publiek te winnen. Uiteindelijk besluiten ze de krachten te bundelen. Moraal van het verhaal is dat samen soms beter is dan alleen. Samenwerken moet je wel leren. Verwondering, verbroedering en verbazing staan in de voorstelling centraal.”

Nadat per maart vorig jaar Nederland deels op slot ging, beleefde de voorstelling een paar maanden later, in augustus, zijn debuut in het Nieuwe Normaal Theater in Leusden. „Vervolgens ging de boel weer op slot. ‘Samen is leuker dan normaal’ is waarschijnlijk de enige kindershow van die omvang die dat jaar in Nederland is opgevoerd. En het is daarmee dus de best bekeken kindertheatervoorstelling van 2020, haha.”

Het begon net te lopen

Nu kan Meijwaard er om lachen, destijds niet. „Het begon net te lopen, toen de hele boel in elkaar zakte. Door de lockdown en de daarmee gepaard gaande restricties viel een groot deel van mijn inkomen weg, net op het moment dat ik de stap had gezet om ‘van vuur mijn leven te maken’”, zoals hij het uitdrukt.

Meijwaard ging, om in zijn levensonderhoud te voorzien, aan de slag in de horeca en werkte daarnaast als vermogensbeheerder. „Niet bepaald mijn passie, maar goed, nood breekt wet.”

Recordpoging vuurspuwen in 2022

Het VuurGilde komt in augustus met circa vijftien vuurspuwers naar Winschoten. Naast de kindervoorstelling zijn er ook diverse workshops. Het tijdsschema wordt binnenkort bekendgemaakt.

Aanvankelijk was het de bedoeling om op Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival een recordpoging vuurspuwen te doen met 360 vuurspuwers uit maar liefst 22 landen, van Hong Kong tot Zweden. „Dat bewaren we tot de editie van 2022”, besluit Meijwaard.

Kaarten

Kaarten voor Middeleeuws Winschoten & Fantasy Festival, met onder meer optredens van diverse bands, entertainment, workshops, boogschutters, Steampunk en full contact fighting zijn te bestellen via https://www.middeleeuws-winschoten.nl/tickets/ .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt
menu