WMC versterkt zich met Oekraïense vluchteling Yegor Tsatschenko. Bestuurslid Klaas Oostland: 'Dat die jongen talent heeft zag ik binnen vijf minuten'

WMC-bestuurslid Klaas Oostland en Yegor Tsatschenko. Eigen foto

Een dag na Koningsdag verscheen er een ‘vaag bericht’ op de Facebookpagina van de Winschoter zaalvoetbalvereniging WMC. „Een bericht dat met hulp van Google Translate vertaald was”, zegt bestuurslid Klaas Oostland, wiens vriendin de Facebookpagina beheert. „Een man uit Odessa in Oekraïne bood zijn zoon aan om bij WMC te komen zaalvoetballen.”
Lees meer over
Oldambt

Het bleek te gaan om de 18-jarige Yegor Tsatschenko, die momenteel met zijn tante en vriendin in De Molenhof in Oude Pekela wordt opgevangen. „Vader schreef dat zijn zoon een talentvolle zaalvoetballer was, die bij een team zat dat om het kampioenschap van Odessa had gestreden. Ook waren er twee filmpjes bijgevoegd, maar die waren niet echt duidelijk.”

De nieuwsgierigheid bij Oostland was gewekt, maar sinds het bewuste bericht bleef het wekenlang stil, tot eind mei toen Yegors moeder contact opnam. „Ze verontschuldigde zich dat de familie een tijd niets van zich had laten horen, maar legde uit dat dit te wijten was aan de gebrekkige internetverbinding.”

De boodschap was echter duidelijk: vader en moeder zochten een geschikte zaalvoetbalclub, waar Yegor mocht trainen en eventueel meevoetballen.

Ietwat schuchtere jongen die er jonger uitziet dan dat hij in werkelijkheid is

„Ik ben toen naar De Molenhof gereden om Yegor op te zoeken”, zegt Oostland. Wat de Winschoter aantrof was een ietwat schuchtere jongen die er jonger uitziet dan dat hij in werkelijkheid is. De communicatie verliep moeizaam. „Yegor spreekt gebrekkig Engels en ik spreek uiteraard geen Oekraïens, maar met een vertaalprogramma op mijn mobiele telefoon kwamen we een heel eind.”

Afgesproken werd dat Yegor zijn kunsten mocht laten zien tijdens een training van de WMC-jeugd van 14- tot en met 16 jaar. „Ook is er een wedstrijdje geregeld met WMC2 en de oudste jeugd van de vereniging.” Yegor, die begonnen is als veldvoetballer en daarna overstapte naar het zaalvoetbal, bleek conditioneel niet op orde te zijn, maar qua techniek, inzicht, karakter en dergelijke kon hij prima meekomen. „Dat die jongen talent heeft, zag ik binnen vijf minuten”, zegt Oostland, die aangeeft dat Yegor zich komend seizoen aansluit bij de eerste selectie.

„Het is voor Yegor natuurlijk geen ideale tijd om bij een vereniging te komen, daar het seizoen op z’n einde loopt. Volgende week doet hij nog mee aan het beachvoetbaltoernooi bij ASVB in Blijham en daarna hebben we eerst een tijdje zomerstop.”

Desnoods betaal ik zijn contributie uit eigen zak

Hoe het komend seizoen geregeld wordt met de administratieve rompslomp - denk aan contributie en dergelijke - weet Oostland niet, „Daar zijn bij gemeenten potjes voor, maar het ‘probleem’ is dat Yegor in de gemeente Pekela woont en in de gemeente Oldambt voetbalt. Maar hier is vast wel een mouw aan te passen. Desnoods betaal ik zijn contributie uit eigen zak. Ik vind het op zich al uniek dat wij zo’n jongen kunnen helpen.”

Oostland is niet de enige in zijn vriendenkring die er zo over denkt. „Klopt, met een aantal vrienden heb ik een groepsapp. Toen ik daarin had vermeld dat een talentvolle Oekraïense zaalvoetballer bij ons wilde komen voetballen, bood een kameraad meteen aan zaalvoetbalschoenen voor hem te kopen. Ook heeft hij al een voetbaltas en sportkleding gekregen.”

Tot slot: Hoe schat Oostland de kans in dat Yegor het niveau van de eerste selectie aankan? „Dat is natuurlijk aan de trainer”, klinkt het diplomatiek, „maar ik zou het wel met hem aandurven.”

Nieuws

menu