Frans Kroon uit Winschoten blikt terug op zijn deelname aan Wedden Dat...? 35 jaar geleden. 'Ik werd overstelpt met kaarten, cadeaus en zelfs geld'

Frans Kroon in gesprek met spelleider Jos Brink. Foto: Eigen foto

Het is nu amper meer voor te stellen, maar in de hoogtijdagen van Wedden Dat...? stemden 4,5 miljoen mensen af op dit succesvolle programma, waarin mensen weddenschappen afsloten over een bijzondere vaardigheid die ze bezitten. Frans Kroon, nu woonachtig in Winschoten, maar destijds in Scheemda, deed in 1987 mee.
Lees meer over
Oldambt

Frans werd gekoppeld aan panellid Josephine van Gasteren, die beweerde dat de toen dertienjarige scholier maar liefst veertig achterlichten van auto’s kon herkennen in 2,5 minuten tijd. De tiener slaagde met glans. Of het om een Honda Prelude ging, een Mazda RX7 of een Renault Alphine, Frans benoemde zonder enige vorm van twijfel elk achterlicht.

Van Gasteren, die als tegenprestatie - mocht Frans niet in zijn opdracht slagen - de hokken van Stichting Aap wilde schoonmaken, hoefde de handen niet uit de mouwen te steken. Volgens de toneelspeelster was ze Frans in de Zeehondenopvang in Pieterburen tegen het lijf gelopen, waar de Scheemder scholier haar vertelde waar hij toe in staat was.

„Dit was natuurlijk puur voor de show”, zegt Frans 35 jaar na dato. „Uiteraard ben ik Van Gasteren niet tegengekomen in de Zeehondenopvang, ik werd bij de proefuitzending aan haar gekoppeld.”

Een briefkaart naar de AVRO

Frans, die altijd al autogek was, besloot in 1986 een briefkaart te sturen naar de AVRO, met het verzoek mee te mogen doen aan Wedden Dat...? „Mijn opa was verzot op auto’s en mijn vader ook. En die passie heb ik blijkbaar van hen meegekregen. Zo verzamelde ik miniatuurauto’s en ging ik regelmatig met opa en vader mee naar de AutoRAI.”

Tot zijn verbazing kreeg Frans een telefoontje van de AVRO of hij een test wilde doen in de studio’s in Aalsmeer. „Dat ging prima, maar vervolgens bleef het stil. Het bleek dat de AVRO ermee in haar maag zat dat er een groot aantal automerken werd genoemd. Men was bang een boete te krijgen van het Commissariaat voor de Media. Uiteindelijk besloot de omroep mij toch voor de laatste uitzending van dat seizoen in te plannen.”

Frans Kroon, Wedden Dat? Scheemda

Dat het programma Wedden Dat....? indertijd razend populair was merkte Frans na afloop. „De reacties waren overweldigend. Uiteraard van mijn klasgenoten, van mensen uit het dorp, maar ook van mensen die ik helemaal niet kende. Zo kreeg ik diverse kaarten, vaak alleen met ‘Frans Kroon, Wedden Dat? Scheemda’ op de envelop geschreven, cadeaus en zelfs geld opgestuurd.”

De interesse voor auto’s is de Winschoter in al die jaren niet verloren. Na de lagere school in Scheemda, en vervolgens de middelbare school, ging Frans studeren aan het IVA in Driebergen, waarna hij aan de slag ging bij MSR in Naarden, een consultantsbureau voor importeurs van - jawel - auto’s.

„Auto’s zijn nog steeds mijn passie en mijn werk. Verder ben ik ook zeer geïnteresseerd geraakt in het televisiewerk.” Frans maakte onder reportages voor OOG TV in de stad Groningen en is nu voorzitter en presentator bij de lokale omroep RTV GO!

Nieuws

menu