Zendamateurs leggen vanaf Museum Stoomgemaal in Winschoten contact met collega's over de hele wereld (Waarom? Omdat het leuk is)

Radiozendamateurs actief tijdens Internationale Molen- en Gemalendag. Foto: Pixabay

Radiozendamateurs leggen tijdens de Internationale Molen- en Gemalendag op 14 en 15 mei contact met collega’s over de hele wereld. Daarbij moet rekening worden gehouden met de verschillende tijdszones. Het zendamateurs krijgen vaak de vraag voorgelegd: Waarom? En het antwoord is simpel: Omdat het leuk is.
Lees meer over
Oldambt

De Engelse molenaar en tevens zendamateur Jasmine Marshall is er ooit mee begonnen. Dat spreidde zich eerst uit over Europa en heel langzaamaan over de hele wereld. Daarmee was het initiatief ‘Mills on the Air’ geboren.

Ter verduidelijking: Radiozendamateurs zijn geen etherpiraten. Ze mogen onder strikte voorwaarden zenden op afgesproken frequenties. Allerbelangrijkste voorwaarde is wel het behalen van een licentie en daarvoor moet een examen worden afgelegd.

Museum Stoomgemaal

In Museum Stoomgemaal Winschoten is begonnen met grootscheeps onderhoud en keuring van de ketel en de stoommachine. De ketel is weer goedgekeurd en met man en macht probeert men het stoomgemaal dit seizoen weer draaiende te krijgen. Geheel ‘old school‘ heeft men verschillende klinknagels uit de ketel verwijderd - dit was nodig in verband met de keuring - en nieuwe klinknagels zullen de komende maanden weer geplaatst worden.

Tijdens de Internationale Molen- en Gemalendag in Museum Stoomgemaal komen op 14 en 15 mei dus twee oude technieken, die de wereld veranderden, weer bij elkaar. Radioverbindingen en stoomtechniek maakten de wereld namelijk meer bereikbaarder.

Museum Stoomgemaal in Winschoten is aan het Oostereinde 4. De toegang is gratis. Meer informatie op www.stoomgemaalwinschoten.nl .

Nieuws

menu