Samen met

De aanschaf van haar eerste sup veranderde het leven van Esther Pater: 'Noem het een positieve verslaving'

Tijdens het suppen worden zowel de benen, als de billen, buik, rug, schouders en armen getraind. Eigen foto

Stand Up Paddling stijgt razendsnel in populariteit wereldwijd. En dat is logisch, want deze sport is geschikt voor iedereen. Bovendien is het goed voor lijf en leden, want tijdens het suppen worden zowel de benen, als de billen, buik, rug, schouders en armen getraind. Esther Pater uit Beerta is sinds ze de sport ontdekte niet meer van het supboard af te slaan. „Noem het een positieve verslaving.”
Lees meer over
Streekblad

Wie Esther Pater zegt, zegt water. „Toen ik het lopen eenmaal onder de knie had, begon het water mijn aandacht te trekken. Zwemmen kon ik al gauw en ook goed, zelfs het Eemskanaal met voorbij varende vrachtschepen werd één van mijn zwembaden.”

Alles wat in en om het water leeft, had haar interesse. Van kikkers en salamanders tot watervogels en muskusratten.

„Op mijn negende bouwde ik mijn eerste vlot, overwon ik iedere sloot en kanaal in mijn omgeving en daarna ontdekte ik het zeilen. Natuur en water is wat mij beweegt en altijd mateloos heeft gefascineerd.”

Dit voorjaar volgde ze een opleiding tot sup-instructeur. „Met de Reiderhaven als waterpark in de achtertuin, een mooie plek om dit te kunnen uitvoeren”, zegt ze.

Esther raadt een ieder aan die van plan is te gaan suppen om eerst een aantal lessen te gaan volgen. „En dit zeg ik niet omdat ik een bedrijfje heb. Terugkijkend op mijn beginperiode heb ik er nog spijt van dat ik dit toentertijd niet heb gedaan.”

De juiste balans vinden

Suppen is - kort door de bocht - onder te verdelen in een aantal vaardigheden: de juiste balans vinden, paddletechnieken beheersen en krachten verdelen. Met name dat laatste is belangrijk. Het komt erop neer om door ze weinig mogelijk kracht te zetten, zo snel mogelijk vooruit te komen. „Zaak is om de krachten goed te verdelen”, legt Esther uit, „de kracht komt daarbij niet alleen uit de armen, maar ook uit het romp-gedeelte.”

Verder komen tijdens de lessen het benaderen van golven aan de orde en het draaien en sturen. „Als er bijvoorbeeld een boot aankomt, moet je wel weten wat je precies moet doen. Daarbij komt dus ook een stukje veiligheid om de hoek kijken.”

Wie bij Esther les wil volgen doet dit op een allroundboard. Ook zijn er touringmodellen (langer en slanker) en racemodellen, gemaakt van hardboard. „Het komt erop neer dat een racemodel niet inflatable is, wat betekent dat je die niet kunt oppompen.”

Esther geeft op zaterdag en zondag les van 9.00 tot 13.00 uur (wel vooraf opgeven), en doordeweeks op diverse tijden. „Dit gebeurt dan in overleg met de cursist. Gestart wordt bij jachthaven Reiderhaven aan de boorden van het Oldambtmeer.”

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen via info@supperij.nl of via telefoonnummer 06-23738271.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu