Samen met

Festival over de magie van de Tritonlaan (het festival heeft niets te maken met de dancing en het openluchtbad)

Willem van de Sanden (links, Sjoerd Visser (midden) en Ids Vlieg bij de plaatsing van de gedichtenhuisjes aan de Tritonlaan in januari. Foto: Huisman Media

De imposante tuin van kunstenaar Willem van de Sanden in Wedderveer vormt zondag 14 augustus het decor voor het festival Magie van de Tritonlaan. Hoewel de naam misschien anders doet vermoeden heeft het evenement, dat op poten is gezet samen met dichter Sjoerd Visser, niets te maken met de gelijknamige dancing en het openluchtbad.
Lees meer over
Streekblad

„Festival Magie van de Tritonlaan is geïnspireerd op een soortgelijk evenement in de Belgische plaats Watou”, zegt Van de Sanden. Kunstenfestival Watou zet in op verwevenheid, op interactie tussen het dorp en de kunstenaars, en op het samenspel tussen kunst en poëzie.

„Het is wel veel kleinschaliger dan het festival in België, waar gedurende een aantal maanden elk weekend wat te doen is.” Wat wel hetzelfde is, is de ‘verstrengeling’ van muziek en dichtkunst. Het festival aan de Tritonlaan start op 14 augustus om 16.00 uur en duurt tot 22.00 uur.

Volgens Van de Sanden is het idee voor het festival in Wedderveer afkomstig van Visser, de bedenker van de zogenoemde Gedichtenhuisjes , waarvan er in januari 24 exemplaren tijdelijk werden geplaatst aan de Tritonlaan.

Open podium

Er is onder meer een open podium, waar dichters en muzikanten kunnen optreden. „Verder staan er een aantal marktkramen met onder andere tweedehands spullen, eigengemaakte zeepjes en zalfjes, en ook is er de mogelijkheid het boekje ‘Tritonlaan Westerwolde’, dat Van de Sanden maakte met Visser. Het 60 pagina’s tellend werk staat vol foto’s van schilderijen van eerstgenoemde en gedichten van Visser over de Tritonlaan en andere betekenisvolle plekken in Westerwolde, zoals de Giezelbaarg.

Voor de aanwezigen staat er een grote pan met soep klaar. „De soep is gratis”, zegt Van de Sanden, „de consumpties zijn uiteraard voor eigen rekening.”

Tijdens het invallen van de schemering wordt er door de aanwezigen, onder de klanken van doedelzakmuziek, een lint van circa 400 meter waxinelichtjes in jampotten aangestoken langs de Tritonlaan. „Dat is precies de afstand van de Hoofdweg tot ons huis”, besluit Van de Sanden.

Aanmelden

Op het festival is plaats voor circa 40 bezoekers. Aanmelden kan via mail: magievandetritonlaan@gmail.com . Wie met de auto komt, kan zijn voertuig parkeren op de Albert Wubsweg.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu