Samen met

Geen zin in torenhoge energiekosten? Ga dan niet in Pekela of Westerwolde wonen

In de gemeente Westerwolde zijn de energiekosten het hoogst van de provincie Groningen. Foto: CBS

Huishoudens in de provincie Groningen zijn jaarlijks gemiddeld 4357 euro kwijt aan energiekosten. Dat is ruim 200 euro meer dan het landelijk gemiddelde. De gemeenten Pekela en Westerwolde spannen de kroon. Dit blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan, op basis van cijfers van het CBS.
Lees meer over
Streekblad

In de gemeenten Westerwolde en Pekela betalen huishoudens met gemiddeld 5538, respectievelijk 5140 euro op jaarbasis, veel meer dan het landelijk gemiddelde. Ook Westerkwartier met gemiddeld 5071 euro op jaarbasis zit daar ver boven. De energiekosten voor een woning in gemeente Groningen bedragen gemiddeld 3598 euro; dat is dus maar liefst 1940 euro minder dan in Westerwolde en 1542 minder dan in Pekela.

In de gemeente Oldambt zijn de energiekosten per jaar gemiddeld 4905 euro.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt per gemeente en provincie bij hoeveel gas en stroom inwoners gemiddeld verbruiken. De meest recente cijfers dateren van 2020. Zonneplan legde daar de gemiddelde gas- en stroomkosten (CBS, maart 2022) naast en hield bovendien rekening met het percentage huishoudens dat gebruikmaakt van stadsverwarming.

Percentage koopwoningen het hoogst

In twee van de drie gemeenten met de hoogste energiekosten in de provincie Groningen - Westerwolde en Westerkwartier - is het percentage koopwoningen veruit het hoogst. Vaak gaat het om eengezinswoningen, die relatief oud zijn en matig geïsoleerd.

Om de energiekosten enigszins in bedwang te houden is het verstandig in een huurappartement te wonen, zo stelt het CBS.

Energietoeslag

In onder meer de gemeente Oldambt, Pekela en Westerwolde krijgen huishoudens met een (gezamenlijk) inkomen tot 120 procent van de toepasselijke bijstandsnorm een eenmalig bedrag van 800 euro voor de hoge energiekosten. Het doel van de regeling is het voorkomen van financiële problemen door de hoge energiekosten.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu