Samen met

Herdenking in Scheemda met toespraken, muziek, bloemlegging en twee minuten stilte

Herdenking gevallenen in Scheemda. Foto: Pixabay

De 4 mei herdenking in Scheemda vindt plaats bij het Joods monument aan de Havenstraat. Thema dit jaar is ‘Vrijheid in verbondenheid’.
Lees meer over
Streekblad

Tijdens deze plechtige bijeenkomst is er eerst een inleiding voor Bert Sportel van het 4 mei Comité, waarna burgemeester Cora-Yfke Sikkema van de gemeente Oldambt haar herdenkingstoespraak houdt.

Organist Mathijs Suur bespeelt het balustrade-pijporgel van de Scheemder Kerk anno 1515 bespelen. Vervolgens brengt Janinde Prins als muzikaal intermezzo drie anti-oorlogsliederen ten gehore van John Lennon en Bob Dylan. De zangeres wordt daarbij begeleid door musicus Leo Hegge. Ook leerlingen van de basisscholen Annewiek en Futura houden een voordracht.

Scheemder kerk anno 1515

De 4 mei herdenking start (inloop) om 18.30 uur bij de Scheemder kerk anno 1515 aan de Torenstraat 2 te Scheemda. De Stille Tocht vertrekt om ongeveer 19.50 uur richting het Joodse monument. Bij dit monument worden de traditionele twee minuten stilte in acht genomen, waarna trompettist Jaco Jellema onder meer ‘Taptoe’ spelen.

Iedereen mag vervolgens bij het monument bloemen neerleggen. De eerste bloemen worden gelegd door de burgemeester Sikkema, de heer Sportel en leerlingen van de basisscholen. De leerlingen die met hardlopen geld hebben ingezameld voor de Oekraïne zullen als tweede een bloemstuk neerleggen.

Napraten in Onder de Toorn

Om nog even te kunnen napraten is er na afloop de mogelijkheid een kopje koffie te drinken in het bijna heropende horecabedrijf Onder de Toorn, naast de middeleeuwse toren van Scheemda. De koffie wordt aangeboden door de gemeente Oldambt.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu