Samen met

KC De Kleine Dollard en Biblionet Groningen zetten met samenwerking in op vergroten van de leesvaardigheid, het leesplezier én de mediawijsheid van kinderen

De bibliotheek van Kindcentrum De Kleine Dollard. Eigen foto

Kindcentrum De Kleine Dollard in Winschoten en Biblionet Groningen gaan samenwerken in de Bibliotheek op school. Met dit programma zetten de scholen en de bibliotheek in op het vergroten van de leesvaardigheid, het leesplezier én de mediawijsheid van kinderen. De schoolbibliotheek is geopend door wethouder Jurrie Nieboer van de gemeente Oldambt.
Lees meer over
Streekblad

Met de Bibliotheek op school (dBos) slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen om de taal- en informatievaardigheden van jongeren naar een hoger niveau te tillen.

Structurele aandacht voor lezen en leesplezier

„Structurele aandacht voor lezen en leesplezier is de basis”, vertellen Meintho Krol, directeur van de school en Bert Deuling, domeincoach bij Biblionet Groningen. „Lezen is een vaardigheid die je bij elk vak, en trouwens je hele leven, nodig hebt. Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren. Het is belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat lezen leuk kan zijn. En dat doen we met de Bibliotheek op school.”

Gezamenlijke inspanningen

Elk jaar stellen de school en de bibliotheek een plan op met doelen en activiteiten. Aan de hand daarvan is er dagelijks aandacht voor lezen. Voor boeken kunnen de leerlingen terecht in de schoolbibliotheek die een gevarieerde en actuele collectie heeft.

Leesconsulent Sjoukje Wilthof adviseert en werkt samen met leescoördinator Sylvia Metselaar van KC De Kleine Dollard en het team van leerkrachten en de vrijwilligers in de schoolbibliotheek. „Aan het eind van het jaar bekijken we wat onze gezamenlijke inspanningen hebben opgeleverd en maken we een plan op voor het volgende jaar. En het werkt. Je ziet leerlingen groeien.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu