Samen met

Marieke van Leeuwen, kinderarts in het Ommelander Ziekenhuis: 'We zijn bezig om steeds meer te werken aan de hand van comfort technieken, zodat de kinderen minder stress en pijn ervaren'

Marieke van Leeuwen: 'Ik wilde heel graag kinderarts worden' Foto: Alfred Oosterman fotografie

Kinderarts Marieke van Leeuwen (39) maakt onderdeel uit van een team van tien kinderartsen in het Ommelander Ziekenhuis in Winschoten. Met veel plezier helpt Marieke kinderen die uiteenlopende klachten en aandoeningen hebben.
Lees meer over
Streekblad

Marieke komt uit de omgeving van Nijmegen, studeerde geneeskunde in Rotterdam en belandde uiteindelijk in Groningen. “Ik wilde heel graag kinderarts worden. In Groningen was daar plek voor. Voordat ik bij het Ommelander Ziekenhuis terechtkwam, werkte ik bij het UMCG op de kindercardiologie. Mijn baan als kinderarts is het mooiste beroep dat er is. De leeftijd van onze patiënten is heel uiteenlopend. Van baby’s tot en met pubers, elke dag is anders en ik leer iedere dag iets nieuws. Dat maakt mijn werk zo interessant.”

Kindercardiologie

Kindercardiologie is het aandachtsgebied waar Marieke haar interesse ligt. Marieke: “Je kunt dan denken aan kinderen die last hebben van hartkloppingen of kinderen die te maken hebben met hartruisjes. Samen met het UMCG zou ik dit graag verder willen uitbreiden in het Ommelander Ziekenhuis. Een kinderarts met deskundigheid op het gebied van de kindercardiologie heet een Cardex-kinderarts. Het lijkt me heel leuk om Cardex binnen het ziekenhuis te ontwikkelen. Dit betekent dat we met een echoapparaat onderzoek kunnen doen bij kinderen. Patiënten in deze regio hoeven dan niet meer zo ver te reizen. Als basiszorgziekenhuis past dit goed bij ons. Als het toch complex blijkt te zijn, dan verwijzen wij natuurlijk door naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in kindercardiologie.”

Aandacht voor kinderen én hun ouders

Marieke had vanuit het UMCG regelmatig contact met de kinderartsen van het Ommelander Ziekenhuis en dat verliep goed. Zo wist ze dat de sfeer binnen het team goed is. “Ik vind het heel belangrijk dat er een goede sfeer is op de werkvloer. Plezier in mijn werk staat voorop. Op de kinderafdeling van het Ommelander Ziekenhuis werken ervaren verpleegkundigen. Dat is fijn samenwerken. Er is veel aandacht voor de patiënt. We proberen met veel zorg en liefde het samen zo goed mogelijk te doen. Als een kind bijvoorbeeld op de spoedafdeling terecht komt, dan hebben we niet alleen aandacht voor het kind, maar juist ook voor de ouders. We stellen hen gerust en geven hen aandacht.”

‘Comfort technieken’

De zorg, liefde en aandacht van de kinderartsen en verpleegkundigen op de kinderafdeling, blijkt ook uit de aanpak die steeds verder wordt verbeterd. Marieke: “We zijn bezig om steeds meer te werken aan de hand van ‘comfort technieken’, zodat de kinderen minder stress en pijn ervaren. Naast voorbereiding, taalgebruik, verdovende pleisters, kan afleiding helpen om medische handelingen zoals prikken beter en comfortabeler te laten verlopen. Ook de zorg van de (te vroeg) pasgeboren baby is gericht op comfort en verminderen van stressprikkels. Zo kan het kind zich zo goed mogelijk ontwikkelen. We noemen dit ontwikkelingsgerichte zorg. De verpleegkundige leggen ouders al op de afdeling uit hoe ze daarin een rol kunnen spelen.”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

Meest gelezen

menu