Samen met

'Oldambtster college met PvdA, VVD, PvhN en Gemeentebelangen meest voor de hand liggend'

Coalitieonderhandelingen gaan na komend weekend van start. Pixabay

Een nieuw college met PvdA, VVD, Gemeentebelangen en Partij voor het Noorden (PvhN) is het meest voor de hand liggend. Dat vindt fractievoorzitter Gert Engelkens van PvdA Oldambt. Binnenkort gaat informateur Geert-Jan Brink met deze vier partijen om tafel.
Lees meer over
Streekblad

Tijdens de coalitieonderhandelingen, die na komend weekend beginnen, worden Engelkens en Ger Klein van Gemeentebelangen Oldambt de formateurs. Engelkens denkt dat een coalitie met de vier genoemde partijen de meest kansrijke combinatie is. „Door voor een coalitie met 13 zetels te gaan, geven we ruimte aan de oppositiepartijen om te werken aan een goede bestuurscultuur.”

Ger Klein vult aan: “Ook wij zijn blij met deze uitkomst en we zien er naar uit om met deze vier partijen aan solide college te werken.”

Verenigde Communistische Partij

PvdA Oldambt behaalde vier zetels, evenals Gemeentebelangen Oldambt, terwijl PvhN Oldambt uitkwam op drie zetels en de VVD op twee. In eerste instantie wordt dus niet gepraat met de Verenigde Communistische Partij (VCP), dat met 9,82 procent van de stemmen, goed voor drie zetels, de op drie na grootste partij van Oldambt is. Ook de SP (twee zetels) en het CDA (ook twee zetels) vallen voorlopig (?) buiten de boot.

Informateur Geert-Jan ten Brink sprak de afgelopen periode met alle fracties in de gemeenteraad en leverde vrijdag een rapport op met zijn bevindingen . Naast een toelichting op zijn advies aan de PvdA om de coalitieonderhandelingen aan te gaan met Gemeentebelangen Oldambt, Partij voor het Noorden en de VVD, geeft hij in zijn rapport inzage in de belangrijkste gespreksonderwerpen uit de gesprekken met de partijen.

Werken aan andere bestuurscultuur

Behalve de coalitievorming, waren ook ander zaken, zoals de opkomst bij de verkiezingen en de financiële positie van de gemeente, onderwerp van gesprek. Veel fracties bleken bovendien behoefte te hebben om samen te werken aan een andere bestuurscultuur. Mede daarom adviseert de informateur om niet met vijf, maar met vier partijen een coalitie te vormen. Dit biedt ruimte aan de overige partijen in de gemeenteraad om volop de dialoog met het college te voeren over voorgestelde besluiten.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu