Samen met

Piloot Dirk Evers verpulvert wereldrecord opstijgen en landen in één uur op Oostwold Airport

Dirk Evers: 'Zestig landingen in een uur moet mogelijk zijn' Foto: Sjoerd Looijenga

Dirk Evers heeft op Oostwold Airport het wereldrecord opstijgen en landen in één uur verpulverd. De Nederlandse stuntpiloot en vliegschoolhouder van Sky Academy uit Lelystad kwam tot 57 keer.
Lees meer over
Streekblad

Het huidige record ‘Most times to take off and land’ is sinds 2020 in handen van de Amerikaan Steven Chase. Het lukte hem op 16 mei van dat jaar in Broomfield, Colorado (USA) om vijftien take offs and landings in één uur tijd af te werken.

“Het was wel even hard werken, maar het ging prima”, is Evers z’n eerste reactie wanneer hij uit zijn kleine vliegtuigje stapt en het applaus van het talrijke publiek in ontvangst neemt. “Mijn benen voelen aan als pap en ik heb spierpijn tot achter mijn oren maar het was fantastisch om te doen.”

Honderden toeschouwers zagen de rode ‘Pitts Special’ de PH-PEP naar ruim 300 meter hoogte, oftewel 1000 ft. klimmen om vervolgens bijna stijl naar beneden te duiken en weer te landen.

Twee landingen ongeldig

Aan het eind van de rit stond de teller op 59 landingen, maar twee ervan werden ongeldig verklaard. De geldigheid van de poging is gebonden aan strenge voorwaarden en eisen. Het evenement moet bijvoorbeeld plaatsvinden op één en hetzelfde vliegveld dat officieel is genoteerd op een vliegkaart. De landingen moeten telkens in dezelfde richting worden uitgevoerd en na elke landing moet het vliegtuig weer naar duizend voet (305 meter) circuithoogte klimmen om van daaruit de volgende landing te maken.

Bij elke ‘doellanding’ dienen alle drie de wielen neer te komen binnen dezelfde twintig meter, gemarkeerd door twee lijnen op de baan. De Pitts is uitgevoerd met een staartwiel waardoor de precisie landingen, met drie wielen tegelijkertijd op de grond, nog een stuk uitdagender worden. Officieel aangestelde getuigen, waaronder notaris Groen uit Scheemda, controleerden tijdens en na de recordpoging exact of alles volgens de regels van Guinness World Records verloopt. Tijdwaarnemers hielden de tijd nauwgezet in de gaten.

Wel weer eens tijd voor een luchtvaartfeestje

Dirk Evers is blij dat het hem is gelukt om het wereldrecord te verbreken. “Ik heb dit gedaan om even te vieren dat corona voorbij is.” De airshow van 2020 werd vanwege de coronaperikelen afgeblazen, terwijl de organisatie van Oostwold Airport zelf een streep zette door de editie van dit jaar, daar men niet wilde werken met een coronatoegangsbewijs (wat achteraf niet nodig is). De eerstvolgende airshow is Oostwold staat gepland voor 28 en 29 mei 2023.

Guiness Book of Records

De officiële documenten zijn na afloop door de notaris bekrachtigd en gaan richting het Guinness Book of Records. “En toch kriebelt het nog een beetje”, lacht Evers. “Zestig landingen in een uur moet mogelijk zijn. Misschien iets voor een volgende poging, maar nu ga ik eerst een biertje pakken!”

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu