Samen met

Shanty's en zeemansliederen schallen door het centrum van Winschoten

Winschoter shantykoor Maritiem. Foto: Arjan Brondijk

Voor de zekerheid had het organiserende Winschoter Shantykoor Maritiem op de plekken waar de shantykoren hun zeemansliederen aan het publiek lieten horen (party)tenten opgesteld, maar achteraf bleek deze ‘voorzorgsmaatregel’ niet nodig. Pluvius was de organisatie en het talrijke publiek goed gezind.
Lees meer over
Streekblad

Vanwege de coronaperikelen werd het Winschoter shantyfestival twee jaar geleden voor het laatst gehouden. Het evenement werd geopend door burgemeester Cora-Yfke Sikkema in de kantine van het Dollard College, waarna de koren zich verspreidden over de binnenstad.

Er werd door de koren opgetreden op het Israëlplein, in de Torenstraat, vóór het Stadhuis, op het plein bij de Rooms-Katholieke kerk en aan de Gassingel/Langestraat.

In vlekkeloos rood tenue

Bassist Herman Wessels van Shantykoor De Magellan Singers uit Delfzijl kijkt met veel bewondering naar ‘gastheer’ Maritiem, dat in vlekkeloos rood tenue het publiek vermaakt bij de Rooms-Katholieke kerk. „Dat is een behoorlijke groep.” Eerder was hij lid van De Lopster Störmvogels in zijn woonplaats Loppersum. Dit shantykoor timmerde sinds 2002 muzikaal aan de weg, maar moest vanwege terugloop in ledenaantal noodgedwongen stoppen.

„Je ziet bij meerdere zangkoren dat de afgelopen twee jaar het ledenaantal af is genomen.” Dat heeft enerzijds te maken met de gevorderde leeftijd van de zangers, anderzijds doordat er de afgelopen paar jaren weinig activiteiten konden worden ontplooid. „Op een gegeven moment waren er nog een stuk of vijftien zangers over, waarna is besloten de stekker eruit te trekken.”

Nog dezelfde week werd Wessels al gevraagd voor De Magellan Singers.

In Duitsland populairder

„Ik heb het idee dat in Duitsland shanty’s en zeemansliederen populairder zijn dan in Nederland”, vervolgt Wessels. „Laatst moesten we in Emden optreden en daar was de belangstelling gigantisch.”

Ook op het Winschoter shantyfestival gaf een groot aantal Duitse shantykoren acte de présence.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu