Samen met

Spoor van sinds half februari uit Heiligerlee vermiste herder Tygo leidt naar regio Veendam

Tygo ten tijde van haar vermissing elf weken geleden. Foto: Team Held

Tygo, een zwartbruine Duitse herder, verdween op vrijdagavond 18 februari, toen storm Eunice met volle kracht over ons land raasde, vanaf de Dillenbruglaan in Heiligerlee. De hond ging ervandoor toen zijn riem knapte en ze achter een auto aanrende. Een speurtocht leverde niets op. Een kleine drie maanden na de verdwijning zijn er concrete sporen dat de viervoeter in de regio Veendam verblijft.
Lees meer over
Streekblad
Veendammer

Willeke Tonkes van Team Held, dat is ingeschakeld om Tygo terug te vinden, zegt dat er sporen van het dier zijn gevonden in de omgeving van Veendam, Bareveld en Wildervank. Vermoed wordt dat de herder op gezette tijden wordt verplaatst.

„We zijn meerdere keren met speurhonden aan het zoeken geweest op plekken die wij van tipgevers hebben doorgekregen. Op een van die plekken, in een veld aan de Kielsterachterweg, pikten de speurhonden een spoor van Tygo op.”

Ook op andere plekken rond Veendam, Bareveld en Wildervank werd door de speurhonden alarm geslagen.

Het dier is natuurlijk wel elf weken ouder

„Het is voor ons lastig om alle tips na te trekken. Vaak krijgen we foto’s toegestuurd van honden die lijken op Tygo ten tijde van haar verdwijning, maar het dier is nu natuurlijk wel elf weken ouder. De sporen die we van het dier hebben gevonden zijn wel concreet.”

Tonkes houdt hoop dat Tygo op den duur wordt gevonden. Held bestaat onder de huidige naam drie jaar, daarvoor was het ‘zoekteam’ ook al vele jaren actief in de drie noordelijke provincies. Onlangs werd nog een hond na een paar weken vermist te zijn geweest teruggevonden in Assen, en ook in Groningen had een intensieve zoekactie succes.

Je moet wel een beetje geluk hebben

„Je moet wel een beetje geluk hebben”, erkent ze. „Iemand die zijn mond voorbij praat, of een hond die naar een dierenarts wordt gebracht en daar wordt herkend bijvoorbeeld.”

Tygo is weliswaar gechipt, maar daar verwacht Tonkes niet te veel van. „Kwaadwillende mensen houden vaak een sterke magneet bij de hond, waardoor de chip onleesbaar wordt.”

Het komt, zo stelt Tonkes, vrij regelmatig voor dat er honden verdwijnen. „Vaak worden ze gebruikt om mee te fokken; ook gebeurt het dat er - bij zogenoemde HR-honden (pittbulls) - hondengevechten mee worden gehouden.”

Meer informatie

Wie een vermoeden heeft waar Tygo op dit moment verblijft, kan contact opnemen met Team Held, via Office@teamheld.info , onder vermelding van Tygo. Meer informatie over Team Held is te vinden op Facebook .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu