Samen met

Vereniging Ouders Overleden Kind houdt bijeenkomsten in Winschoten: 'Er zijn verenigingen waar je geen lid van wil zijn, maar waarvan het goed en fijn is dat ze bestaan'

Johan de Jonge: 'Alleen lotgenoten begrijpen precies wat jij doormaakt' Pixabay

Johan de Jong uit Winschoten is sinds kort regiocoördinator van de vereniging Ouders Overleden Kind (OOK). Hij organiseert voor 28 mei (voor moeders) en 18 juni (vaders) twee contactochtenden in zijn woonplaats.
Lees meer over
Streekblad

„Er bestaan enorm veel verenigingen. Meestal is een vereniging opgericht vanuit een interesse, hobby of passie om zo mensen te ontmoeten die deze zelfde interesse, hobby of passie delen. Maar er zijn ook verenigingen waar je eigenlijk helemaal geen lid van wil zijn, maar waarvan het ontzettend goed en fijn is dat ze bestaan”, zegt De Jong, die vijftien jaar geleden, op 14 mei, zijn zoon verloor.

„De datum waarop mijn zoon overleed, 14 mei, komt weer dichterbij en dan word ik erg onrustig. Het laat je niet los, ook na vijftien jaar niet. Ik word weer emotioneel als ik erover praat. Mensen die niet hetzelfde hebben meegemaakt als jij begrijpen dat vaak niet. Treuren mag, maar niet te lang. Het lijkt of er een tijdslimiet zit aan rouwen, maar dat is niet zo. Dat is hen ook niet kwalijk te nemen, maar het is wel de realiteit. Alleen lotgenoten begrijpen precies wat jij doormaakt.”

Zelfhulporganisatie met zo’n 1500 leden

OOK is een zelfhulporganisatie, opgericht in 1981, met zo’n 1500 leden verspreid over heel Nederland. Allemaal ouders van een overleden kind. „Wij helpen onszelf en elkaar bij dit immense verdriet. Er is geen onderscheid in het verlies: het maakt niet uit op welke leeftijd je kind is overleden of op welke manier, je bent welkom. Herkenning, troost en perspectief vormen het uitgangspunt. Je kunt terecht met je verhaal, keer op keer. Er is een-op-een-contact mogelijk, maar we bieden ook gespreksgroepen, inloopmiddagen, wandelingen, lezingen, workshops en een landelijke dag. Altijd informeel en veilig.”

Aanmelden

De contactochtenden in Winschoten op 28 mei en 18 juni zijn van 10.00 tot 12.00 uur. In verband met de beperkte ruimte is aanmelden noodzakelijk. Dit kan via johan.de.jong@oudersoverledenkind.nl of 06-50651582. Men ontvangt na aanmelding de locatie en het programma voor die ochtenden.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

Meest gelezen

menu