Samen met

Wadlopen op de Dollard vanaf het Ambonezenbosje

De wadlooptocht naar de Heringsplaat is circa 14 kilometer lang. Foto: Eigen foto

De Vrije Wadlopers houdt zaterdag 15 oktober weer een wadlooptocht op de Dollard. Gestart wordt om 7.45 uur vanaf het Ambonezenbosje bij Hongerige Wolf. Er kunnen 17 mensen meedoen aan de tocht.
Lees meer over
Streekblad

De Dollard neemt in het waddengebied een bijzondere plaats in. Dit brakwater getijdengebied combineert natuurschoon met een rijke geschiedenis van verdwenen kloosters en dorpen. Hier ligt een ware uitdaging voor de wadloper, omdat tijdens eb en vloed veel meer water per oppervlakte wordt af- en aangevoerd dan elders op het wad. Daardoor is de stroming in de geulen sterk, waardoor ze vaak diep zijn met steile geërodeerde wanden.

Door het grote getijdenverschil wordt er veel slik afgezet en ook de rivier de Eems voert veel slik aan. Dit slik maakt het lopen zwaar, omdat de deelnemers bij elke stap wegzakken en de vastgezogen voet er met kracht weer uit moet trekken.

Carel Coenraadpolder

De Heringsplaat ligt in de westelijke Dollard. Vanaf het startpunt in de Carel Coenraadpolder loopt de groep door een kwelder naar het wad van de Hooge Plaat. Hier ligt tamelijk veel slik en na een half uurtje zwoegen steken we een geul over naar de Heringsplaat. Hier is redelijk tot goed te lopen. Volgens de hydrografische kaart (een kaart voor de zeevaart) ligt op de Heringsplaat een eilandje dat

De wadlooptocht naar de Heringsplaat is circa 14 kilometer lang. Aanmelden kan via de website www.vrijewadlopers.nl .

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu