Samen met

Wout van Bekkum geeft lezing over Joodse leven in De Boschpoort

Professor dr. Wout van Bekkum. Eigen foto

Professor dr. Wout van Bekkum geeft dinsdag 19 april een lezing over Joodse leven in De Boschpoort in Winschoten. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste kenners in Nederland van de Joodse geschiedenis en de Joodse taal.
Lees meer over
Streekblad

Zo heeft de geboren Winschoter (1954) het Gronings-Jiddisch vastgelegd en kent hij alle woorden in het Gronings, die van oorsprong onderdeel uitmaakten van de Joodse taal.

Hij kan als geen ander vele boeiende verhalen opdiepen uit de rijke Joodse geschiedenis van de gemeente Oldambt met goede en slechte decennia. Wie waren bijvoorbeeld Balletje van Berg, Klaartje de Beer, Saul van Messel, Jaap Meyer, Etty Hillesum?, Wie waren lid van Allebé en Bato?, Welke taal werd er gesproken onder de veehandelaren op de Adrillenmarkt?, Wat was de rol van de sjoel in de Bosstraat te Winschoten?, Waarom heet of heette handelsstad Winschoten ook Sodom en/of Lutje Mokum?, en Waarom werkten Joodse veenarbeiders in Oude Pekela bij Feike Clock?

De lezing op 19 april begint om 19.30 uur. De toegang bedraagt 10 euro; dit is inclusief twee consumpties. Leden van het NUT krijgen 5 euro korting.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu