Samen met

Zorghond Olli zorgt voor blije momenten van mensen met dementie in de gemeente Oldambt

Olli en Elke zijn aan het werk in de gemeente Oldambt. Foto: Frans Stegeman

Sociaal Werk Oldambt heeft er sinds november vorig jaar een bijzondere collega bij: contacthond Olli. Samen met buurtwerker/mantelzorgondersteuner Elke Hut vormt hij een zorgduo. De twee gaan onder meer op huisbezoek bij mensen met dementie in de gemeente Oldambt. Olli en Elke worden opgeleid en begeleid door Stichting Blijf.
Lees meer over
Streekblad

In De Boschpoort in Winschoten, waar vorige week - op Wereld Alzheimer Dag - een informatiemarkt werd gehouden, waren ook Olli en Elke aanwezig.

De middag werd geopend door wethouder zorg en welzijn Gert Engelkens:’’ Niet alleen de inwoner die getroffen wordt door dementie heeft hier mee te maken, maar ook vooral familie en vrienden van de dementerende inwoner. Dit zijn ingrijpende zaken voor alle betrokkenen. Daarom is het belangrijk om hier aandacht aan te blijven besteden en inwoners die hiermee te maken krijgen te ondersteunen. Dit doen we vandaag specifiek door deze markt, maar gelukkig niet alleen maar vandaag. We doen dit als gemeente het hele jaar door samen met alle aanwezige partners en Sociaal Werk Oldambt.’’

Van enorme waarde

Contacthonden kunnen van enorme waarde zijn voor mensen met dementie. Ze zorgen voor blije momenten, verleiden mensen tot bewegen en doorbreken boze en verdrietige momenten. Ook kan een contacthond een rol spelen bij het leren doorgronden van onbegrepen gedrag. Honden hebben namelijk, eerder dan mensen, in de gaten wanneer iemand angstig is of niet op zijn gemak voelt. Die signalen zijn erg belangrijk voor Elke, die daardoor tijdig een cliënt op zijn of haar gemak kan stellen.

Olli, een grote poedel, is geboren in september 2021. Poedels zijn erg slimme honden, goed trainbaar en dol op contact met mensen. Daarnaast verliezen poedels geen haren en reageren mensen met allergie voor honden vaak wel goed op honden van dit ras.

Opleiding neemt twee jaar in beslag

De opleiding van een zorgduo neemt twee jaar in beslag en is verdeeld in twee delen. In het eerste deel van de opleiding spelen socialisatie, algemene opvoeding en het aanleren van de basis commando’s een grote rol. In het tweede deel is er steeds meer aandacht voor de uiteindelijk rol als contacthond dementie, zoals op spiegeling, signalering onbegrepen gedrag en gericht doorbreken van situaties die voor de mensen met dementie en zijn omgeving onplezierig en verdrietig zijn.

Tijdens en na de opleiding blijven de zorgduo’s intensieve begeleiding krijgen van de instructeurs van Stichting Blijf.

Goed zichtbaar

Olli en Elke zijn aan het werk in de gemeente Oldambt. Olli draagt dan een hesje zodat goed zichtbaar is dat hij aan het werk is. Samen gaan ze dan langs bij inwoners met dementie in de gemeente Oldambt. De signalen die Olli opvangt helpen Elke om de mens met dementie beter te begrijpen en de juiste ondersteuning te bieden.

Elke: “Super enthousiast was ik, dit is de meest fantastische droombaan! Het werk wat ik al doe bij Sociaal Werk Oldambt is heel goed te combineren met de aanvulling van deze droombaan.”

Voor vragen, informatie of het aanmelden voor een kennismaking kan contact worden opgenomen via: e.hut@sociaalwerkoldambt.nl of 06-10031295.

Dit artikel is het product van een samenwerking tussen de redacties van Dagblad van het Noorden en Streekblad

Nieuws

menu