Vervoersproject Automaatje wordt verder uitgerold in Oost-Groningen: geen auto, toch vervoer

Het project Automaatje wordt verder uitgerold in Oost-Groningen. Oldambt sluit zich na Westerwolde als tweede gemeente bij het vervoersproject aan.

Mark Nienhuis is de coördinator van het project AutoMaatje in Westerwolde, waarbij vrijwillige chauffeurs mensen vervoeren. Hij heeft zijn hoofdkwartier in zorgcentrum Renselheerdt in Winschoten, daar komen de telefoontjes binnen. Straks ook voor mensen uit Oldambt.

Mark Nienhuis is de coördinator van het project AutoMaatje in Westerwolde, waarbij vrijwillige chauffeurs mensen vervoeren. Hij heeft zijn hoofdkwartier in zorgcentrum Renselheerdt in Winschoten, daar komen de telefoontjes binnen. Straks ook voor mensen uit Oldambt. Foto: Huisman Media

Het is aan het bestuur van de stichting Op Stap Bus, waaronder Automaatje valt, om ook Pekela, Stadskanaal en Veendam bij het vrijwilligersproject te betrekken. Ook Midden-Groningen zou er uiteindelijk nog aan toegevoegd kunnen worden.

Groep van ongeveer 30.000 mensen die voor het project in aanmerking komt

In potentie, zo heeft het bestuur becijferd, zijn er circa 30.000 mensen in het gebied die gebruik kunnen maken van Automaatje. Jongeren en ouderen die om wat voor reden ook niet over eigen vervoer beschikken en daardoor niet mobiel zijn.

Het project is al enkele jaren succesvol in Westerwolde. Het systeem werkt simpel, maar effectief en is gericht op mensen die niet over vervoer beschikken, maar toch van het ene naar het andere punt willen. Automaatje komt uit de koker van ANWB en is landelijk ook al een succes. ,,Het slaat niet alleen in landelijk, maar ook in stedelijk gebied aan”, weet Vos. In Westerwolde zijn ze zeer te spreken over het project.

Voor vele Oost-Groningers is het systeem een uitkomst. ,,We halen mensen uit hun isolement, zodat ze niet achter de gordijnen blijven zitten”, legt bestuurslid Harm Vos uit. Blij is hij dat de provincie Groningen eerder al een fors bedrag op tafel heeft gelegd en dat Oldambt nu ook bijna vierduizend euro beschikbaar stelt.

Voor de vrijwilligers moet er eigenlijk geld bij

De coördinatie van Automaatje wordt vanuit het kantoor in verpleegcentrum Renselheerdt in Winschoten gedaan. Iemand die gebruik wil maken van een privé chauffeur belt naar kantoor en er wordt vervoer geregeld. De klant betaalt een x-bedrag per kilometer en dat is het. ,,De vrijwilligers krijgen alleen kilometer geld, meer niet. Eigenlijk moet er geld bij”, weet Vos. Hij wijst er in dat verband op dat het project absoluut geen concurrentie voor het reguliere taxi- en wmo vervoer is. ,,Onze insteek is om mensen ‘in de benen’ te brengen. Mensen die anders thuis blijven.”

Op dit moment is er een groep van ruim dertig vrijwilligers, hoofdzakelijk actief in Westerwolde, maar de groep moet worden uitgebreid nu ook Oldambt mee gaat doen. Daarom wordt binnenkort met een actie gestart in Oldambt.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu