Kunstenaar uit Rotterdam verblijft maand op camping in Oude Pekela. Hij verspreidt een krant met zijn bevindingen

Bert Scholten bezorg zijn krant zelf. Foto: Eigen foto

Kunstenaar Bert Scholten uit Rotterdam gaat van deur tot deur in de gemeente Pekela om een zelfgemaakte krant te bezorgen. Deze krant is een verslag van een verblijf van een maand op camping ZomersBuiten in Oude Pekela. De kunstenaar bivakkeerde er in het kader van het kunstproject ‘Gronings Vuur’.

Met de krant geeft Scholten zijn blik op de gemeente Pekela terug. Hij ging met open blik in gesprek met de bewoners van de Pekela’s - over taal, beeldvorming en herinnering - en dook in de archieven en las boeken.

De krant bevat onder andere verzamelingen van woorden uit de voormalige strokartonindustrie en veengraverij. Het is een begin om te verkennen hoe deze ‘verloren’ woorden, en andere lokale vondsten, weer gebruikt zouden kunnen worden. In de spreektaal, in memes, in muziek.

Gronings Vuur

Het project van Bert Scholten kwam tot stand als onderdeel van Gronings Vuur . Dit project, dat in opdracht van de provincie Groningen is ontwikkeld om de culturele infrastructuur in de provincie te versterken, laat met muziek, dans, kunst, fotografie en film zien wat er binnen de provincie speelt op het gebied van cultuur.

Het vuur ‘loopt’ van gemeente naar gemeente in de provincie Groningen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Pekela
menu