Ook in Pekela gelden strikte voorwaarden bij carbidschieten: geen publiek, voldoende verlichting en vooraf melden bij de gemeente

Foto: Kor Bakker

Ook Pekela staat het carbidschieten aan het eind van 2020 toe. Wel moet het carbidschieten worden aangemeld bij de gemeente. Ook gelden er strikte voorwaarden.

Zo mag er alleen met carbid worden geschoten van 31 december vanaf 10.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Er mogen maximaal vier personen op anderhalve meter van elkaar blijven. Publiek is niet toegestaan en er mag alleen op meer dan driehonderd meter afstand van gebouwen als ziekenhuizen, huisartsenposten en dierenasiels worden geschoten.

Maatwerk

Ook mag er niet geschoten worden met deksels, moet er voldoende verlichting aanwezig zijn en mogen er geen verharde of openbare wegen of paden binnen het schootsveld zijn. Het knallen met de melkbussen moet worden aangemeld bij de gemeente. Het krijgen van toestemming is maatwerk, meldt de gemeente in een persbericht. „Er wordt om alles goed en veilig te laten verlopen op oudejaarsdag extra gehandhaafd om te bepalen of er volgens de voorwaarden en veilig met carbid wordt geschoten.”

Anders dan gewend

In de gemeente Pekela is het schieten met carbid een traditie. „Ik vind het belangrijk dat wij dat nu ook in stand houden”, vertelt burgemeester Jaap Kuin. „Vanwege het coronavirus is dat nu wel op een andere wijze dan wij gewend zijn. Evenementen zijn niet toegestaan en het schieten met carbid mag geen publiek trekken. Toch willen wij het wel mogelijk maken om met je familie of één á twee vrienden, met inachtneming van de corona maatregelen, toch nog met carbid te schieten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Pekela
menu