Pekela: geen geld meer voor bieb op school

Foto van interieur van de bibliotheek in MFC De Binding in Oude Pekela. Foto: Huisman Media

Pekela is niet van plan om ‘de bibliotheek op school’ in het schooljaar 2020-2021 te subsidiëren. In de gemeenteraad ligt een voorstel om het lopende schooljaar nog 16.789 euro neer te leggen, daarna moet de kas op slot gaan.

De bibliotheek op school wil kinderen op jonge leeftijd stimuleren om met taal en media bezig te zijn. Vanuit de bieb worden bijvoorbeeld nieuwe boeken onder aandacht gebracht van de school en de kinderen, eventueel met een toneelstukje, vertelt wethouder Busemann (PvdA). „Dat kost ons als gemeente 70,- euro per kind.” Daarvan wordt 11 euro betaald door de school.

Het is een mooi en waardevol initiatief, vinden zowel de wethouder als de scholen, maar wel prijzig. Het educatieve pakket omvat bovendien wel onderdelen die geschrapt konden worden, waardoor de kosten misschien wat lager zouden uitvallen: „Maar bij Biblionet konden we geen krenten uit de pap halen.” Het was het volledige pakket of niets.

Kosten wegen niet op tegen de meerwaarde

In samenspraak met de scholen is toen geoordeeld dat de kosten niet opwegen tegen de meerwaarde. „Er zijn meerdere scholen in onze gemeente die er gebruik van maken. Andere scholen doen dat niet. Scholen kunnen ook kijken hoe het daar geregeld is en hoe die dat doen.”

Pekela heeft meer projecten om laaggeletterdheid tegen te gaan, benadrukt Busemann, zoals het Taalhuis. Die initiatieven blijven wel in stand. Over het voorstel voor de laatste eenmalige subsidie wordt dinsdag gestemd in de gemeenteraad van Pekela.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Pekela
menu