Pekela stelt voormalig zorgcomplex De Molenhof beschikbaar voor opvang van 250 vluchtelingen uit Oekraïne: 'Hun situatie is verschrikkelijk'

FOTO ANP

Het sinds 2016 leegstaande voormalige zorgcomplex De Molenhof in Oude Pekela wordt begin april beschikbaar gesteld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is de uitkomst van gesprekken tussen eigenaar Estea en de gemeente Pekela. Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over de toekomstige invulling van het pand.
Lees meer over
Pekela

De opvang is na aanpassingen in het pand mogelijk en biedt ruimte aan ongeveer 250 personen tot in elk geval eind dit jaar. Het oude zorgcomplex aan de Scholtenswijk bestaat uit 71 studio’s. Iedere Veiligheidsregio in Nederland is gevraagd om opvangplekken te vinden voor 2000 vluchtelingen uit Oekraïne. De gemeente Pekela draagt daar met de opvang in De Molenhof aan bij.

‘Wij zijn geschokt door de Russische inval in Oekraïne’, reageert wethouder Hennie Hemmes. ‘Wij zijn bezorgd om de mensen in Oekraïne en iedereen die vrienden en familie heeft in dat land en voelen ons solidair om opvang voor hen te realiseren.’

Toekomst

De gemeente en Estea werkten de laatste tijd al aan een intentieovereenkomst voor de toekomst van het complex. Estea is sinds 2020 eigenaar van het complex en is tevens eigenaar van de omliggende 106 aanleunwoningen.

Wethouder Bé Schollema: ‘Allereerst is het fijn dat wij kunnen bijdragen aan het opvangen van de vluchtelingen uit Oekraïne. Hun situatie is verschrikkelijk. Daarnaast ben ik blij dat De Molenhof, op basis van de gemaakte afspraken met Estea, in de verdere toekomst een positieve bijdrage aan de beschikbaarheid van hoogwaardige zorg binnen de gemeente kan leveren.’

Met voorrang

Estea heeft het plan om De Molenhof in te vullen met circa dertig zorgstudio’s in kleinschalige woongroepen, voor mensen met een intensieve zorgvraag. Daarnaast komen er circa dertig tweekamer inleunappartementen.

Besloten is ook dat de woningen met voorrang worden toegewezen aan inwoners van Pekela met een zorgvraag en ook beschikbaar komen voor mensen die in aanmerking komen voor sociale huur.

Nieuws

menu